АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

„Благотворителност вместо празнична заря“ набира скорост

Поне две общини вече ще дарят средствата за празнична коледна или новогодишна заря за благотворителност

Интересна инициатива набира скорост в страната. Дни преди Коледно-новогодишните празници два български града обявиха, че вместо да харчат средства за празнична заря, ще дарят разходите за благотворителност. Това може да е добър пример за други български градове, вкл. и Пловдив – град, на койото му предстоят вдигане на данъци и евентуално теглене на големи заеми, поради недостатъчен финансов ресурс.

Първи това обяви кметът на Благоевград Румен Томов. През своя фейсбук профил той потвърди, че през миналата година разходите за зарята по време на запалването на коледните светлини в началото на декември са изхарчени 3500 лева. Вместо това тези средства се пренасочват за лечението на 11-годишно момче от града.

Подобна инициатива поеха и в Община Смилян. Родопският кмет на града Чавдар Червенков заяви пред Дарик радио, че вместо новогодишна заря, общината ще отдели средства за лечението на две деца с проблеми – Денислав Сираков, който има диагноза хидроцефалия и Радина Колаклиева, която има микроцефалия. Средства ще се набират и чрез продажба на общински календари.

„Празничната заря е красива и създава добро настроение, децата се радват. Но радостта от празничното настроение става реалност, когато и децата ни са здрави“, аргументира се преди дни кметът на Благоевград Румен Томов, който може да създаде много добра практика и за други градове.

Зарята и новогодишните взривове създават неудобство и за собствениците на домашни любимци и самите животни. Множество изследвания доказват дискомфорт, който се създава у домашните животни от зарята и различни организации по света и у нас призовават за намаляването на този тип забавление.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина