БългарияЖивотНовини

Един от десет българи никога не е влизал в интернет

През 2023 г. 88.5% от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ). От там отчитат ръст от 31.8% за последните 10 години. Въпреки това, малко над 10% от българите никога не са влизали в интернет, пише Дневник.

Най-малко домакинства с достъп до интернет има в Северозападният район – 17.4% не са свързани с мрежата. Макар процентът да е най-висок за страната, все пак има спад на тази тенденция – преди десетилетие близо 60% от домакинствата в тази част на България не са имали достъп до интернет.

Югозападният район, в който попада и София, е с най-висок дял на домакинствата с достъп до интернет – 92.8%. Живеещите с деца използват по-активно глобалната мрежа, като 97.7% от тях имат достъп до интернет, докато този процент при домакинствата без деца е 87.1%.

Близо 80% от хората на възраст между 16 и 74 години ползват интернет ежедневно или ежеседмично, като най-активни са учащите (99.3%). Намаляват и хората, които никога не са сърфирали в интернет, като те са вече 11.8%.

Най-предпочитаното устройство за достъп до интернет е мобилният телефон (78.3%), а основната цел, за която се използва е комуникация. Повече от две трети от потребителите избират да прекарват времето си онлайн в телефонни и видео разговори (69%), за размяна на съобщения го използват 65.4%, а за социални мрежи – 64.2%. Четенето на новинарски сайтове, вестници и списания онлайн е услуга, която 59% от анкетираните правят, като най-голямо разделение по пол се наблюдава при търсенето на информация за здравето – 50.6% от жените са използвали глобалната мрежа за тази цел, при 35.4% от мъжете.

Два пъти повече хора пазаруват онлайн през 2023 г. (45.2%) спрямо 2018 г., като най-често си купуват дрехи, обувки, аксесоари (78.1%). Услуги, свързани с настаняване се използват от 35.8%. От българските търговци са пазарували 95.5% от анкетираните, а 27.4% – от търговци от държави от ЕС.

Повече от една трета (35.5%) от хората имат основни или над основните цифрови умения, като процента е най-нисък във възрастовата група 65 – 74 години (7.3%). Индексът е базиран на избрани дейности, свързани с използването на интернет и софтуер, като сваляне и инсталиране на приложения, обработка на текст и копиране или преместване на файлове.

32.2% от участвалите в проучването посочват, че са срещали в новинарски сайтове в интернет или в социалните медии информация, която считат за невярна или съмнителна. От тях 36.6% проверяват нейната достоверност чрез проверка на източниците или намиране на друга информация в интернет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина