ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноНовиниСъд

Окончателно оправдаха Доктора за убийството на Плъха

ВКС остави в сила решението на Апелативния съд в Пловдив, че рентгенологът е имал законово право да се защити от нападението на рецидивста

Върховният касационен съд оправда доктор Иван Димитров по обвинението в убийство на рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Решението е окончателно и потвърждава това на Апелативен съд-Пловдив, образувано по протест и жалба на частните обвинители.

Припомняме, че Плъха бе застрелян в нощта на 1 срещу 2 март 2018 г., след като рентгенолога го заварил да краде в гаража му. На 3 март 2018 г. прокуратурата повдигна обвинение срещу рентгенолога от Пловдив. Последваха многобройни протести в защита на лекаря, в които се включиха таксиметрови шофьори, представители на Регионалната лекарска колегия в Пловдив и други лекарски колегии в страната, граждани. 

Истината…

Апелативният съд в града под тепепата Потвърди оправдателната присъда за Иван Димитров- Доктора, но с особено мнение през месец март тази година. Това бе Делототрето разглеждане на делото на тази инстанция – ВКС върна делото срещу Иван Димитров- Доктора.

В мотивите си съдебният състав на ВКС приема касационния протест и касационната жалба за неоснователни. Противно на твърденията в протеста и жалбата нито едно от експертните заключения не е интерпретирано превратно от въззивния съд. Добре аргументирани са и доводите на проверяваната инстанция за това, че по експертен път са потвърдени обясненията на подсъдимия за развитието и механизма на инцидента.

Според касационната инстанция изцяло в съответствие със закона и със съдебната практика по неговото прилагане апелативният съд е приел, че Иван Димитров е имал законово право да се защити от непосредственото, противоправно нападение на Жоро Джевизов, насочено срещу телесната му неприкосновеност.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина