ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотМненияНовиниОбщина Пловдив

Откриха блок със 74 социални жилища, построен срещу 9,2 млн.лв

Блок със 74 социални жилища в район „Източен” откриха от градската управа тази сутрин. Новият комплекс се намира на улица ремонтиращата се в момента улица „Владая”. Сградата е все още необитаема, тъй като няма Акт 16, но до Нова година там ще влязат първите хора, които имат нужда от покрив над главите си.

Тя разполага с разполага с 40 едностайни, 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни апартамента, 18 паркоместа, както и общи спомагателни помещения. Социалните жилища са напълно оборудвани с базови мебели, матраци, дивани в по-големите апартаменти, кухня с техника, баня и климатици. Новодомците ще трябва да си носят само спално бельо, прибори, чинии и пособия за битовите си ежедневни нужди.

Хората, които ще бъдат подслонени, ще ползват социалните жилища срещу наем, далеч от пазарните цени, който следва да бъде определен от отдел „Жилищна политика” към общинската администрация. Очаква се стойностите на рентите според големината на апартаментите да бъдат приети до Нова година, като след това ще могат да бъдат настанени първите нуждаещи се.

Те ще имат право на дом само временно, в рамките на максимум 3 години, като следват да отговарят на условия- да не отказват работа, предложена им от Бюрото по труда, или да ходят на курсове по квалификация. Разбира се, ще има и вътрешни правила в комплекса, които всеки обитател ще следва да спазва. Блокът и прилежащата му инфраструктура ще се поддържа от екип от 3-4 души, които ще бъдат назначени в създадено специално за целта звено към общинско предприятие „Жилфонд”.

„Към този момент има 115 заявления за настаняване. Идентифицирали сме 35 души, които живеят на улицата и на които ще могат да живеят тук. В голямото общо помещение на партерния етаж ще може да подслоняваме и хора в екстремно студени зимни дни”, разясни бившият зам.-кмет с ресор социална политика Георги Титюков, който движеше проекта.

Общата му стойност е е 9 274 578,02 лв., от които 6,8 милиона е безвъзмездното европейско финансиране по програма „Региони в растеж”. Сградата с 6795 кв. м. РЗП е изградена от изпълнителя на проекта „АД Инженеринг“ ЕООД.

На символичното рязане на лентата, което беляза и края на европейския проект, присъстваха някои от хората в нужда, подали вече заявление за настаняване.

„ Изпаднах в много тежка битова ситуация, след като изгубих жилището си покрай ковид. Така се случи. Оттогава се боря със ситуацията. Сега се надявам да заживея тук, тъй като условията са прекрасни и да стъпя на краката си. Надявам се и наемът да бъде поносим. Отговарям на условията, тъй като по професия съм машинен инженер и смятам, че мога да намеря някаква работа”, коментира мъж, който заради спецификата са житейската си ситуация не пожела да каже името си или да бъде сниман.

Зона в развитие

В близост до новия социален комплекс в момента кипи бурно строителство. Тече асфалтирането на улица „Владая” до Столипиново, като там е положена нова канализация.

Срещу лицевата част на блока със социалните жилища се довършва новия завод на чешката компания BTL Industries.

От задната страна на социалната сграда се строят нов бизнес център и хипермаркет. А в другата част от индустриалната зона със затихващи индустриални функции в посока Цариградско шосе се вдигат огромни жилищни комплекси.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

4 коментари

  1. Значи, цял блок с 40 едностайни, 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни апартамента, 18 паркоместа, струва 9,2 милиона лева, а РЕМОНТЪТ на Дома за възрастни хора на Ком.шосе – 15 милона!? Колко молиона ще бъдат откраднати?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина