ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабравеният градИзбор на редактораМненияНовини

Фоторазказ: Протестите в защита на Альоша преди повече от 30г.

Снимки: Владимир Янев

Демонтирането на паметника на Съветската армия, наричан от пловдивчани Альоша, отново разбуни духовете в града. Едни настояват за демонтирането на огромния монумент на върха на Бунарджика, тъй като е символ на съветската окупация. Други настояват за референдум по темата, а трети са категорични, че паметникът трябва да остане. Четвърти пък вече организират протести пред Общински съвет.

И докато страстите бълбукат днес, фотографът Владимир Янев ни върна повече от 3 десетилетия назад във времето, за да припомни как темата взривява обществото, вместо паметника, през 1991г. Той порови в пребогатия си фотоархив, за да изнамери снимки от протестите в защита на Альоша в града през декември 91-ва, когато за първи път се повдига въпросът за премахването на солдата.

“ Тогава обстановката бе крайно политизирана и напрегната. Въпросът се поставяше от демократичните сили много остро. В отговор, масово граждани се събраха пред бившия младежки
дом „Лиляна Димитрова“, където днес е седалището на Общинския съвет“, спомня си Владимир Янев, но разказът му от преди повече от 3 десетилетия сякаш е коментар на днешния ден.

В края на 1991г. хора от различни възрасти провеждат подписка и митинг в защита на паметника на Съветската армия. След протестите въпросът с бутането на монумента леко затихва, като през
годините той се повдига периодично.

Още по темата четете в статията Архивите разказват: Има план за демонтажа на Альоша.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

31 коментари

  1. Статиите за Альоша са повече от 100, но аз до сега не съм срещал и един пловдивчанин който да е за бутането му!!!! Представяте ли си колко пари се наливат от посолството по медиите, за да се пробута една невиждана УЙДУРМА!!! На никой и през ума не му минава да се скверни войника отдал живота си за свободата на Европа и Азия от кафявата чума!!? Войникът, спасил България от загубване на половината си територия!!!

  2. Чудя се на ума на пловдивчани! Няма ли с какво да се похвали Пловдив- история, видни личности- та сте останали на това чучело, напълно измислено да стърчи на тепето, където нищо паметно, особено пък свързано с червената армия, не се е случило? Този ли е най-важният за града ви персонаж, който се набива в очите? Преди години работех като екскурзовод и гърците и французите, които водехме в Пловдив, естествено питаха кой е този и умираха от смях, като им кажем, че е съветски войн. Все едно изнасилена да си окачи над леглото портрет на изнасилвача

    1. Няма какво да се чудиш. След 45 години комунизъм и после 30 години мутро-комунизъм, мозъкът и на пловдивчани, и на целият народ е промит!!! Това което не успяха да пробият комунистите в ерата на тато, го направиха техните деца и внуци в ерата на мутро-прехода!!! Плъзнаха като зараза из всички новоизлюпени партии и „замърсиха“ новите партии с корупция, лобизъм, далавери, отклоняване на обществени пари, нарочнп нескопосани закони… Лека полека държавата се разпадна и днес вече спокойно можем да се поздравим, че всички сме със закърнели мозъци, сковани дотолкова, че жалим за паметника на своя завоевател и грабител!!!

    1. Тъп Мич пробутва жалка анимация БЕЗ „ИДЕЯ“

      Столичани сякаш ша е тоа Сульо…

      (добре, че ни направляват …все по-често = мерсиме!)

  3. Писмо до Ванка с танка

    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.

    Помниш ли кагда пришол със танка?

    Беше млад, но се държеше мъжки.

    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари.

    Помниш ли, как кушаше картошки?

    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия.

    А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.

    Даже кръстих дъщеря си Маня.

    Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки.

    Грабихте и жито, папироси…

    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.

    Ние всички хранехме танкиста.

    А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.

    Ние тук възпявахме успехите.

    С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.

    1. Да, след избухването на демокрацията, фашистката чума периодично надига глава в опити да се реставрира като се прави да изглежда демократична и остроумна, но, и като внимава да не се говори много за хилядите избити от нея българи в периода 42-44г., за отрязаните глави на партизани и полицейските пияни хорА около тях, както и избитите невръстни деца на партизани от Ястребино,политическите убийства на комунисти и антифашисти, в това число и представители на словото и духа, като поета Вапцаров, генерал Заимов и стотици и хиляди обикновени българи репресирани и избити от домораслитефашисти. Сега техните деца и внуци лгбт активисти, джендъри , драг кралици, и обикновени жълтопаветнкци и лумпени реваншисти с много крясъци и дебело финансиране от запад неистово се мъчат да реабилитират фашизма отново по нашата земя. Надявам се това да не им бъде позволено и българския народ този път завинаги да унищожи това зло

      1. Аз ще да съм част от това зло според вас. Но демократите и истинските българи сме много повече от комунистическите престъпници и русоробите, няма да може да ни унищожите.

        1. Какво сила „горе“? Съюзниците на Хитлер от началото на ВСВ бяха реално забранили религията. Как пък най-върлите комунета сега най-боговерни станха?! А фашизмът, фашизмът е жив – събужда се в Кремъл всеки ден.

    2. Браво!!! Прекрасна ода за жалката „могучая“!!! На която наивният българин построи и паметници… В най-хубавите си и големи градове… Къде се е чуло и видяло паметник на поробителя да се строи!?!?!?
      Събаряме! И то без умуване.

  4. К’ви протести, бре?! Комунягите тогава толкова ги беше страх, че пикаеха в шишета! Просто решихме, че не му е времето, защото беше наше…
    Е, сега съжаляваме за това си лекомислие. Червена анаконда се надигна отново, особено след като Смиончо и помогна, а сега й помагат руслямските зверове.
    Но това нищо не значи!

    Алкольша, Глупакът на хълма, The Fool On The Hill, трябва да се махне, премести, префасонира (в Ботев, в Левски, в Раковски…) !!!

      1. Именно това трябваше да се направи с комунягите – изтребление и сега екскрементите им като теб (виж си само никнейма) нямаше да цапат с кафяви кенефни писания виртуалното пространство…

        1. Кафявите фашистки екскременти много смели сте станали, забравихте май какво ви се случи 44-45г. Ще бутате антифашистки паметници и ще подменяте историята, боклуците ви скапани, Скоро ще ядете пак руската хурка дето хитлер я яде

          1. А вие бре, червени боклуци, изобщо не знаете, че ако не беше краснаята армия щяхте всичките 300 шумкари още да се криете из храсталаците през лятото, а през зимата – при баба на село.
            Мръсни, подли, зли комундета с руслямски мозъкопдобия, това са наследниците на шумкарската сган.

  5. Добре де ,с какво пречи този паметник и на кого ?някой ще бута тепето за да строи мол или какво ?паметника си седи ,не пречи на никой и нищо ,каква е целта трябва да се пита в задачата и кой ще е облагодетелстван от преместването му ?Всичко друго е ала бала …Качеам се на тепето ,паметника не ми пречи на гледката ,защо трябва да го махат ?

    1. Да, Пловдив не е София!!! Горд, че в моя град червени избори не са печелили НИКОГА – Пловдив е свободен! Нямаме нужда от чуждоземни окупатори да ни висят над главите.

  6. Опаковане, пакетиране, СКРИВАНЕ НА СТАТУЯТА ВЪТРЕ ВЪВ НОВА ХУДОЖЕСТВЕНА ТВОРБА в Стил „ала Кристо“ още в 1992 беше отказано от световния българин понеже негов ПРИНЦИП беша да са непостоянно а временни, ефемерни, темпорални Проектите му.

    Както са сценичните изкуства и перформанси.

    В 2024 след смъртта му никаква пречка пред пловдивчани няма да скрият СТАТУЯТА В ПЕЛЕНИ – авангард!

    Чисто ?българ…“ ПЛОВДИВСКО решение на поставената Задача!

    1. Да, приятелю, нелоша идея! Може и с по-леки, козметични промени – преарботва се шпагина в бутилка и „вот тебя историческая правда“ – паметник на пияните Алкольши, които са дали жертва само на метиловия алкохол, който откраднали (естествено) от наш товарен влак.

      1. … за Альошата ЗАДАЧАТА майните от Филибето я изпълняват (още от 1993) и ще я ПРЕизпълнят!

        По-добре даже от столичнио колега Андрешко!

        Чакай малко!

        Чакаш- ли?

        Чакай, чакай…

        Има да чалаш =

        =АЙЛЯК=

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина