ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътИзбор на редактораКриминалеНовини

Доктор Ненко Василев е обвиняем по схемата за източване на НЗОК

Доктор Ненко Василев е основният обвиняем за източване на огромна сума публични средства от Здравната каса чрез фиктивни протоколи за прегледи, свързани с помощни средства за инвалиди.

Той е собственикът на медицински център, от който лекарски комисии са правили фиктивни прегледи на хора чиито лични данни са били събирани по един или друг начин. С издадените от комисиите протоколи са били източвали пари от НЗОК за протези, инвалидни колички, специализирани обувки и други помощни средства.

„Под тепето“ бе на място на булевард „Мария Луиза“, където се намира магазинът на Ненко Василев, в който е вървяло едно от основните търсения и изземвания.

В обекта изрично е посочено, че работят със НЗОК, но е интересно, че липсват големи рекламни табели, които да информират случайните минувачи отдалеч какви стоки се предлагат вътре.
Днес търговският обект бе затворен.

На витрината му се виждат три информационни табели на три различни дружества – Новела Мед, Лайф Съпорт на Ненко Василев, както и Вива Хелт на Веселина Николова.

Д-р Василев е управител или съдружник в редица други фирми, които почти изцяло се занимават с медицинска дейност или търговия с медицински продукти и консумативи – Новум Холдинг Инк, Рамбам, Алфа Делта ЕТА и други.

Сред обвиняемите са членове и председатели на Лекарска-консултативна комисия – ортопедична и неврологична в Медицински център, чието седалище е в гр. София като е имал филиал в гр. Пловдив. Установено е, че от 1 юли 2022 г. до края на юли 2023 г. ЛКК-комисиите към Медицинския център са изготвил общо 8007 протокола за отпускане на помощни средства на хора с увреждания, по които НЗОК е платила на различни дружества общо 5,2 млн. лева. Предстои за петима от обвиняемите да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина