ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗелен градИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Все още не са ясни причините за огнения ад на Гребната

Все още не са ясни причините за огнения ад на Гребната база вчера, след който Пловдив загуби декари паркова зона в зеленото сърце на града- Отдих и култура. Припомняме, че още вчера пожарникари, борили се със стихията цял ден, изразиха съмнения, че тя е предизвикана умишлено. Има разбира се и версии за непредпазливо боравене с открит огън, палене на барбекю в парковата среда и дори хвърлен фас в сухите треви.

Тепърва истината ще излезе наяве, но за да се случи това трябва да се направи пълен оглед на овъглената гора между дигата на Марица и Гребния канал в югозападната част.

И днес по обяд на много места тлееха огнища от огромния пожар, тръгнал рано сутринта вчера в района на комплекс Острова. Огнеборци още обезопасяват цялата зона, за да не тръгнат отново пламъците. Няма и яснота за това какви щети са нанесли пламъците, а те на пръв поглед са огромни за зелените площи. За щастие, няма пострадали хора и сграден фонд. Припомняме, че огъня се доближи опасно близко и до комплекс Острова, и до хотел Лендмарк, но и до редица частни къщи зад него.

Припомняме още, че вчера сутринта все Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години все още не бе завършило, когато започна всичко.

“ Точно приключвахме шампионата, когато видяхме лек дим. Случилото се не се отрази по никакъв начин на завършването на първенството, но лично за мен онова, което видях след пожара, е тъжна и неприятна картина. Иначе никой от състезателите, техните щабове и федерацията не каза нищо- всички са на мнение, че първенството мина перфектно. Те аплодираха добрата работа на организаторите“, обясни пред Под тепето зам.-кметът Георги Титюков.

Той заяви, че не би коментирал щетите от пожара, тъй като още няма конкретни данни, върху които да стъпи.

“ Важното е, че няма жертви и материални щети в сградите наоколо. Но случилото се е много неприятно. Дано не става въпрос за умисъл. Но и неволна грешка да е, хората трябва да бъдат внимателни, да пазят и да се замислят какви биха били последствията от действията им. Сега се надяваме да тръгне проекта за Екопарк Марица и залесяването на тези 650 декара да се случи. На Пловдив му трябват нови зелени площи“, допълни Титюков.

Стихията от вчера коментира и зам.-председателят Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“. Поискахме коментара му, тъй като директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев е негов съпартиец.

„Това, което се случи и се случва е изключително жалко. Това е огромна загуба за Пловдив, но се приема напълно спокойно и нормално, което е много неприятно. Истината е, че не са взети превантивни мерки тези площи да бъдат опазвани. Веселин Козарев е на място цял ден и вчера, и днес, и помага за справяне със ситуацията там. Той още миналата година внесе доклад за опазването на тези зони, след пожара на Младежкия хълм, но сериозни мерки не са предприети. Там е нужно допълнително сондиране, нови хидранти, напоителни системи. Но за това са нужни сериозни инвестиции. Случилото се доказва едно- отново е дошло време да говорим за отдел Зелена система, който да дирижира всички процеси, свързани с тях“, заяви Парасков.

Вижте цялата хронология на пожара ТУК

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

Един коментар

  1. Мирише на Любчо Пожара…преди осем години така подпалиха случайно и Тютюнев град – историята я знаем как завърши, скоро там парк няма да има, мутрокифлите и прасетата им – пазители, ше опраскат останалото…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина