ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБизнесБългарияМненияНовини

Какво ще се случва със заплатите през 2023 г.

До какво ще доведе прогнозираното успокояване на пазара на труда?

„През миналата година възнагражденията в 32% от компаниите са били повишени на два пъти – тенденция, която виждаме толкова категорично за пръв път в последните години“, казва Мария Стоева от компанията за подбор на персонал „ManpowerGroup България“ пред Капитал. Тя се позовава на направено наскоро регулярно проучване на пазара на труда, в което са се включили 209 дружества с общо 65 хил. наети в тях.

Среден ръст на разходите за труд от почти 16.1% на годишна база през последните две тримесечия на миналата година засече и официалната статистика. Този резултат на практика изведе България на първо място по увеличение на заплатите в целия ЕС. За сравнение – средният ръст на разходите за възнаграждения в съюза за същите две тримесечия са едноцифрени, като в края на 2022 г. е 5.8%, по данни на Евростат.

В частния сектор в България ръстът, измерен от НСИ, е дори по-голям – 17.7%. Този впечатляващ скок си има логични обяснения – миналата година беше силна за много сектори от икономиката, съответно и търсенето на хора. Това в съчетание с високата инфлация и желанието на работодателите да запазят ценните си кадри води и до по-висока цена на труда. Реално близки високи стойности от над 10% се отчитат в почти всички страни от Централна и Източна Европа.

Прогнозите на специалистите по подбор на персонал обаче са, че през 2023 г. пазарът на труда ще се поуспокои, а това ще доведе и до по-бавен ръст на заплатите – средно с около 6-12%, в зависимост от сектора, позицията и населеното място.

И пак – няма хора

През миналата година пазарът на труда се е възстановил на нивата си от преди пандемията, показаха данните на националната статистика. Така безработицата спада до 4.3% и вече доближава рекордно ниското ниво от 2019 г., а заетите нарастват до почти 3.2 милиона души, или 73.6% от населението в трудоспособна възраст. Толкова висок коефициент на икономическа активност не е постиган в последните поне две десетилетия. Тази картина до голяма степен отразява и бързото възстановяване на икономиката след корона кризата.

В същото време тенденцията на застаряване и намаляване на населението продължава и това неминуемо се отразява и на пазара на труда – делът на младежите намалява за сметка на работещите в пред- и в пенсионна възраст. Тя продължава всяка година с малко да се покачва, но въпреки това започващите първа работа са по-малко от пенсиониращите се. Намалява и броят на хората, които могат и искат да работят. Спрямо 2019 г., когато процентово безработицата и заетостта са на сходни нива, работната сила през 2022 г. се свива с 85 хил. души, което е приблизително колкото населението на областен град, като Плевен например. Намалява и числеността на хората извън работната сила – с около 68 хил. души за последните 3 години, т.е. вътрешните резерви за включване на нови хора към пазара на труда също са се свили. Всичко това обяснява и защо напоследък на работодателите им е все по-трудно да намират служители, а възнагражденията растат с рекордни темпове.

На този фон очакванията на експертите по човешки ресурси са за леко охлаждане през тази година.

очила и лаптоп зрение

Страната ни все така е притегателна инвестиционна дестинация за бизнеси в сферата на информационните технологии и обслужването на клиенти, производство, хотелиерство, но инвеститорите също са по-внимателни, отколкото през последните години, най-вече заради политическата ситуация„, обяснява Мария Стоева.

Очакванията на Manpower са тази година да има ръст в търсенията на квалифицирана работна сила в изброените сектори, като неквалифицираният персонал също ще остане много търсен. „Недостигът на човешки капитал се наблюдава във всички сектори, но също така ясно виждаме и тенденция в нагласите на работодателите за насочени действия в посока задържане и развитие на хора и управление на работодателска марка“, допълва Стоева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина