ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Ска Келер от европейските Зелени обсъжда проблемите на Пловдив

Лариса Илиева

Замърсяването от автомобилите, брикетите за огрев и комарите, бяха част от темите, които евродепутатът дискутира със зеленомислещите пловдивчани.

Един от основните проблеми, който тревожи пловдивчани, е замърсяването на градската среда. 
Според по-голямата част от присъстващите на дискусионната среща с едно от най-разпознаваемите лица на европейските Зелени – Ска Келер, замърсяването е последица от многобройните автомобили в града. Което от своя страна създава и други препятствия, като например неправилно паркирали превозни средства, липса на паркоместа, както и цялостна инфраструктура. 
Предложението, което даде на свой ред Келер бе, да се обърне повече внимание на градския транспорт. В един град, в който имаме възможност да се предвижваме с качествен, приятен и евтин градски транспорт, би било много по-лесно хората да слязат от автомобилите си. 
Също така, Ска припомни, че използването на велосипеди също би било в плюс на гражданите. Като пример бе даден Бургас, със своите електрически велосипеди, които вече са напълно достъпни за гражданите му, но това повдигна друг тип въпроси. 
Според някои от гостите би било редно общината да финансира предприятията, които от своя страна да създадат удобства (велопаркинг, достъп до санитарен възел, подпомагащ поддръжката на хигиената на пътуващите с велосипед служители). Това би било в полза при адаптацията на „зелените“ служители, но също така е и личен ангажимент към конкретните предприятия – сподели Келер. 
Според нея работодателите имат полза от това служителите им да са здрави и да спортуват често. Дори на места, събития от типа „Спортен полуден“, които да включат служителите си във велопоходи, вече са факт. 

Интересна бе идеята за въвеждане на събитие тип „Ден без автомобили“, която също се засегна на снощното мероприятие. 
Разбира се, това би довело и до негативни мнения, тъй-като всяка промяна е трудна, но според Келер това е една стъпка напред към един „по-зелен“ Пловдив. 

Повдигна се темата, че в развитите градове, имащи „зелена“ инфраструктура, обикновено има и „зелен“ управник, или силно екоориентирано общество. 
На което евродепутатът – Франциска отвърна, че за тези проблеми рядко има готова рецепта за действие. Самото общество е редно да вземе инициативата и да създаде движение, което да наложи промените. 

Отвъд проблема с автомобилното замърсяване се стигна и до лошата практика да се дават помощи под формата на дърва, въглища и брикети за огрев. Където за пореден път показахме българския си манталитет. 
Според някои присъстващи, добро предложение за контрол на този тип замърсяване е вдигането на данъците според това, кое домакинство на какво се отоплява, което звучи леко абсурдно.
 

Това, което дадоха като решение говорителките, бе насочено по-скоро към енергийната ефективност на сградите и иновации във възможностите за отопление на жилищата. 

На въпроса обаче „Какви са добрите практики в Европа и какво Европа би могла да ни посъветва?“ Ска отбеляза, че това са локални проблеми и следва да бъдат решени с локални действия. 

Да, обаче има ли служба, която се е заела с контрол върху всички действия, запазващи баланса и работещи с цел една по-зелена инфраструктура?

Къде е РИОСВ? Защо РИОСВ не функционира правилно? Защо има медийно затишие и защо са малко тези, които знаят за сериозните проблеми на града? 
Отговор на тези въпроси обаче няма. И не е грешно един евродепутат да не знае защо нашето РИОСВ не функционира. 

Според Петя, която е архитект, решението е в ръцете на гражданите и по-точно на раздразнените граждани. Колкото повече хора се заемат с решаването на даден проблем, то толкова по-бързо ще има решение налице. 

И тъй като времето не бе достатъчно да се обсъдят всички проблеми на града от една група присъстващи, като последна тема бе засегнато притеснението на мнозинството от лятната борба с насекомите и пръскането на улиците с химикали. 

На мнозина е ясно, че това не е най-правилният начин, но малцина знаят защо реално се е стигнало до този проблем. 

Преди време в града тази работа се е вършела от прилепите. Да, точно тези прилепи, за които се дадоха изключително много средства да бъдат изгонени. Сега липсата им се усеща. 

Съвет, който бе даден от някои от публиката бе, да се заемем лично с поставянето на специални къщички за прилепи в домовете си и така да си осигурим по-малко насекоми.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина