ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Над 50 университета търсят студенти от България

Децата ни няма да избягат в чужбина

Лариса Илиева

Обучение в чужбина. Хубаво или лошо е това? Или как се възприема фактът, че чужди университети идват в България да търсят бъдещи студенти? Това тормози възрастните, докато младите дами и господа получават шанс да се информират относно възможностите си извън страната като допълнителен вариант.

На тези изводи ни доведе тазгодишното изложение “Европейско образование“, което се проведе в хотел „Новотел“. На събитието младежи и родители имаха възможност да се срещнат лично с представители на някои от топ университетите в Европа, да участват в помощни семинари или да получат консултация за избора си на професия.

Не лек е изборът, който предстои на бъдещите студенти, а информацията, необходима за продължението на обучението им е все по-трудно достъпна. Следователно едно подобно изложение е в огромен плюс на желаещите да се образоват.

При разговор с някои от присъстващите, оставаме с впечатление, че децата на България не държат на всяка цена да отлетят от страната си. Напротив. Обаче пък това не пречи да надникнат в кошничката с предложения, идващи от Европа. 

Попитахме няколко от бъдещите кандидат-студенти какви са техните мотиви, за да присъстват и ето какво ни казаха те:

Николай е завършващ ученик, който се е ориентирал към IT-сферата и се интересува от предложенията на изложението. 
Причина – по-качествено и доходоносно развитие в дугите страни. 

Кристина – тя е девойка в 10-ти клас, която разумно от сега е започнала да се ориентира в избора си на професия. Тя се интересува от специалността Медицина и по-конкретно възможностите за обучение в Германия. 
Причина – Високо ниво на образование. 

Димитър – той също е дванадесетокласник, който е решил да се занимава с мениджмънт. Няма конкретна нужда от чуждестранно образование, но не би отказал да има „вратичка“, ако промени решението си в последния момент. 
Причина – възможността да излезе, да се обучи по европейски стандарти и да се върне в България. 

Малък бе броят на децата, твърдо убедени да напуснат държавата. Някои от тях с ясно поставени цели, други все още се чувстват несигурни, за да изберат конкретен университет. Но масово се наблюдаваше безобидно разглеждане на „менюто“ от над 50 чуждестранни университета.

Разбира се, усещаше се по-голям интерес към предложенията за развитие от Германия и Великобритания. И въпреки това, опасност всичките ни децата да отлетят в чужбина – няма. Но и ние нямаме право да ги виним затова, че са любознателни, устремени и поставят високи летви пред себе си. Нали след някоя друга година ще ни дават поводи да се гордеем, а това е най-важното. 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина