АктуалноВластЗелен градНовини

Чудо: За пръв път в този мандат се заговори за велоалея

С близо 800 метра ще се увеличи велоалейната мрежа в Пловдив, стана ясно на първата копка за реконструкцията на улица „Владая“

След 240 дни районът около Бриколаж и река Марица трябва да е готов

За пръв, път при старта на инфраструктурен проект, в мандата на кмета Здравко Димитров се заговори за разширяване на велоалейната мрежа в Пловдив. Това се случи днес по време на символичната церемония по даване на старт на реконструкцията на ул. „Владая“, в район Източен.

Дори при оповестяването на всички инфраструктурни проекти, които се очаква да започнат през лятото и есента на т. г., не бе отбелязан нито метър нова велоалея.

Купете си колело! Пловдив в капан от ремонти до края на 2023-та

Стартът бе даден от кметът Здравко Димитров и районният кмет на „Източен“ Иван Стоянов, а на събитието присъства и заместник-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, който също е съдействал за отпускането на средства за ремонта.

Припомняме, че на улицата в промишлената зона на Пловдив се строи производствена база на крупна чешка компания за медицинско оборудване БТЛ Индъстрийз – инвеститор клас А.

Искам да благодаря на Министерството на икономиката при предишното правителство за отпуснатите средства и на заместник-кметът Стефан Стоянов, който беше достатъчно настоятелен, за да се случи това. Инвеститорът има много сериозни намерения и този път е важен за района„, коментира кметът Димитров.

В тази промишлена зона имаше предприятия отпреди 50-70 години, които вече не функционират.  На тяхно място идват нови инвеститори, които се занимават с високотехнологично производства и променят изгледа на района“, заяви заместник кметът Стефан Стоянов. Той даде пример именно с БТЛ Индъстрийз и допълни, че в момента се подготвя още една компания за инвеститор клас А.

В рамките на изпълнението на дейностите по проекта ще бъдат изградени 7400 квадратни метра асфалтов път. Той е с дължина 850 метра, като ширината на платното е между 7 и 9 метра. Ще се направи и нов път, който да свързва „Владая“ с бул. „Марица-юг“, както и кръгово кръстовище между улиците „Владая“ и „Правда“. Ще бъдат положени и 4000 квадратни метра тротоари, предвижда се изграждане на 680 квадратни метра велоалеи и 300 квадратни метра паркинги.

Срокът за приключване на дейностите е 240 дни, а стойността на обекта е 2 639 321,22 лв. с ДДС.

Нашата амбиция е да завършим обекта предсрочно и до края на годината да сме приключили работа, ако няма непредвидени обстоятелства“, заяви при старта на ремонта инж. Бончо Бонев, управител на фирмата – изпълнител “Парсек груп”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Няма нужда от нови велоалеи, вече всички тротоари в идеалния център на града ни, а и не само там, са такива. Днес млада колоездачка си караше при изричен забранителен знак по тротоар на бул. Руски и ме напсува, че не й правя път. Отсреща имаше велоалея. Да не говорим за пешеходните пътеки на светофар, където няма велосипедист да слезе от колелото си. И защо хиляди всеки ден сме длъжни да се пазим от нарушителите, които не са санкционирани?

  2. От една страна, велоалеи има на почти всички главни булеварди.
    От друг страна, почти никой в момента не ги ползва (освен пешеходците)

    Пък и явно пропускате велоалеята, която се направи по улица Модър като част от проекта за Модър-Царевец. В предстоящия до месеци ремонт на “Хаджи Димитър” също ще има велоалея между платната. Тоест ще има още една веловръзка между Смирненски и Кичука.

    Така че тази статия е малко странна…
    Има доста други неща, за които би могла да бъде критикувана общината.
    Ама точно за това…

  3. Чак пък чудо!! Питайте по често администрацията а не само ДЕБЪ. Послъгват последните повечко и ви подвежда, ако е от значение истината за някой журналисти

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина