ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Как да стигнете от Пловдив до Истанбул с влак?

От Града под тепетата вече лесно може да направите свръзката с едно от най-големите летища в света или пък просто да си направите уикенд разходка до турския мегаполис
Източник: Lost in Plovdiv

Истанбул е най-големият град в Турция и спокойно може да бъде наречен икономическото, културно и историческо сърце на съседната ни страна. През 2010 г. той е обявен за Европейска столица на културата и става десетата най-популярна дестинация в света със седем милиона чуждестранни гости.  Голяма част от историческия му център е обект на световното културно наследство под защитата на ЮНЕСКО и привлича десетки хиляди туристи ежедневно.

През Истанбул минават едни от най-натоварените пътища в света, а новият аеропорт, който постепенно започна да обслужва полети през 2018г., се очаква да се превърне в най-голямото летище в света по отношение на пътникопотока при приключването на всички фази по проекта му. Често то се използва като директна свръзка с Азия и САЩ и с редицата си въздушни линии към най-далечни кътчета се превръща в удобен хъб, от който да планирате по-екзотичните си пътувания.

Пътуването до космополитния мегаполис от страната ни и обратно може да бъде осъществено както по въздух, така и с автомобил или автобус, а съвсем отскоро и с директен железопътен транспорт. Това е изключително удобен начин за всички, които не обичат да летят, не се чувстват сигурни да шофират в Турция, или пък не желаят да оставят колата си на паркинг за дълго време. Свръзката между двете държави се осъществява през граничния пункт Свиленград/Капикуле.

Международният влак от Истанбул ще потегля с час на заминаване 22.00, и ще пристига на Централна гара София в 09.35 ч. В обратната посока от София, през Пловдив, към Истанбул влакът ще заминава по разписание в 18.30 ч.  и ще достига крайната си дестинация Истанбул в 07.00 ч.

Цената на билета е 41,27 лв или 21 EUR за втора класа и 62 лв. или 31 EUR за първа класа.  За кушет вагон с 4 места се заплаща добавка от 19,56 лв или 10 EUR, а за спална кабина с 2 легла сумата е съответно 15 EUR  и 29,34 лв. Единичното отделение за пътник е 68, 45 лв/ 35 EUR, като изисква предоставането на първокласен билет. Имайте предвид, че при преминаване на граничния пункт ще трябва да слезете с багажа си за проверка през рентген.

Този влак се движи в състав от спални вагони и вагони с купета, като от 3-ти юни за летния сезон е предвидено да бъде включен и директен вагон за пътуване между Букурещ и Истанбул.

На българска територия към влака ще бъдат добавяни още 4 вагона с места за седящи по трасето от София до Пловдив и обратно. Те ще остават на Централна гара в Пловдив, а към международната композиция ще бъде прикачен вагон за седящи, който ще продължи по маршрута до Свиленград.

Гарата за пристигане в Истанбул е Halkali и се намира на 25 километра от центъра на града. До него може да стигнете с влак Мармарай, който пристига на старата железопътна гара Sirkeci в Истанбул. Тези крайградски влакове се движат на всеки 15 минути с цена на билета под 2 EUR. Времето за пътуване е 35 минути.

Ако крайната ви дестинация е летището, може да използвате от центъра директния HAVAIST Airport Shuttle или IETT Municipal Public Bus. За момента няма директна метро линия към аеропорта, но в процес на изграждане е M11 от Gayrettepe. Краен срок на проета е средата на 2022 г.

Източник: Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и… More »

Един коментар

  1. Скъпо и неудобно поради свалянето на багажа за проверка на границата и отдалечеността на крайната спирка в Истанбул до неговия център. За малко повече пари туристическите агенции предлагат по–бърз автобусен транспорт и две нощувки в хотел.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина