ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътКултураНовини

Драмата в Пловдив отбеляза достолепните 140 години с ефирен спектакъл- ГАЛЕРИЯ

Президентът Петър Стоянов излезе лично на сцената да поздрави трупата за юбилея

Д.Б. Митов: “Пловдив създаде първия театър и с героично себеотрицание го подари на София.”

С бляскава премиера, при абсолютно препълнен салон, заря от аплодисменти,  торта и атмосфера, преливаща от емоции Драмата в града под тепета отбеляза 140 години от създаването си снощи.

Подобава на голямо светско събитие гостите минаваха по червена пътека и се спираха задължително за преминаване на контролния пункт за “Зелен сертификат” на входа.

Публиката се наслади на най-новия спектакъл на режисьора Диана Добрева “Коприна”, по романа на Алесандро Барико и драматизация Александър Секулов.

Празникът уважиха театрали от цяла България, а в трогателна церемонията след края на представлението и продължилите близо 10-минути аплаузи за трупата, директорът Кръстю Кръстев  чете поздравителни адреси от президента Румен Радев и министъра на културата Велислав Минеков.

Публиката, след призив на Кръстев, аплодира бурно всички, свързали живота си с пловдивския театър, които вече не са сред нас.

За първи път бяха раздадени и почетните ордени на театъра “Живот в театъра”, като един от носителите бе Цветана Манева,  която не успя лично да получи отличието.

Сред специалните гости на събитието бе президентът Петър Стоянов /с мандат 1997-2002/, който сам пожела да излезе на сцената и да поздрави трупата.

За мен е голяма чест и голямо удоволствие да бъда тук тази вечер. Запалиха ме думите на директора, когато прочете дописка на самия Иван Вазов за създаването на театъра. Започвам да си мисля, че основаването и дейността на пловдивския театър, не са само част от историята на Пловдив, на Източна Румелия, а и съществена част от историята на България. Да се замислим върху факта на българското Съединение…  Следвъзрожеднските ръководители на Източна Румелия започват да правят от тази автономна турска провинция една протобългарска държава. Правят войска, начело с генерал Данаил Николаев и другото изключително важно нещо е създаването на Българският  национален театър, както казва Иван Вазов. Там където има войска и там където има национален театър не може дълго да продължава автономията в една чужда държава, рано или късно тя получава национална идентичност.

Със създаването на Пловдивския театър – първият театър на България, ние допринасяме изключително много за създаването на новата Българска държава. Да не говорим какво значение има това за нашето самочувствие, дето се разделихме с титлата столичани, само и само да е обединена България.

По-късно първият театрален критик – известен с инициалите Д.Б. Митов /вие, знаете по-добре от мен/ ще напише: “Пловдив създаде първия театър и с героично себеотрицание го подари на София.” Знаете става въпрос за театър Люксембург и трупата, която в последствие остава в столицата, за да основе софийския общобългарски театър”, каза в словото си президентът Стоянов.

Премиерата на спектакъла Коприна е само началото на една дълга празнична юбилейна година за Театъра в Пловдив. Престоят много събития – нови премиери и възстановяване на емблематичната постановка “Одисей”. Юбилейните подаръци не свършват тук – за първи път на сцената на театъра Камен Донев ще представи „Лекция № 3 – За силата на словото“. И още –  „Театърът избра за вас“ е новата инициатива, в рамките на която всеки месец през юбилейния сезон Драмата ще кани различни хитови заглавия на театри от цялата страна. Първи ще гостува Театър „Българска армия“ със „Сирано дьо Бержерак“ на реж. Стоян Радев.

Тържествената вечер завърши, както подобава за такъв подов – с голямо тържество в Грандхотел Пловдив, където рожденикът – актьорът Димитър Банчев , разряза от името на трупата празничната торта за 140–годишнината на Драматичен театър – Пловдив.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина