АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Кое от селата около Пловдив е най-подходящо за живеене или инвестиция в имот

Или живот извън града

Западната тенденция за живот извън централните части на градовете все повече набира скорост и у нас и голяма част от купувачите на жилища търсят имот в близките населени места. Като че ли най-предпочитани в момента са селата в Родопската яка, но пък доста работещи в северната част на Пловдив, обръщат поглед и към по-равнинните местности в близост до тамошните индустриални зони.


Сниимка: Ghostripper at bg.wikipedia

Всичко започна пред 20-ина години с бума на закупени къщи в село Марково, което тогава стана популярно сред местните като пловдивския Бевърли Хилс. То съчетава в себе си близостта до големия град (само 3,5 км) и благоприятния планински климат на Родопа планина. От него тръгват и доста еко маршрути, а особено в по-високата си част предлага страхотна гледка към Пловдив. За периода до 2021 г. то толкова се разрасна, че вече комплекси с еднофамилни къщи за продажба се строят и по протежението на пътя, почти досами самата табела. Разрастването е забележимо и към съседните села – Белащица и Първенец.

Всъщност именно Белащица е второто място, в което напоследък доста пловдивчани и чужденци, решават да инвестират и да закупят собствен дом. Там през последните години също изникнаха стотици нови къщи и комплекси, а в момента  живеят по постоянен адрес повече от 3000 души. Населеното място е на повече от 1000 години и се гордее с едно от най-хубавите читалища в община Родопи.

Кратък поглед из обявите за недвижими имоти в двете родопски села ще ви покаже, че тук може да си закупите къща както за 50 000 лв (нуждаеща се от тотален ремонт), така и за над един милион (обзаведена и с всякакви екстри, в която се нанасяш веднага).

Другите две населени места в общината – Брестник и Браниполе, също са вариант, но като че ли там си има маса от постоянно живущи и инвестициите в нови, особено така лъскави като в другите две села имоти, са много по-малки.

Няколко километра по-нагоре от Белащица, но вече в община Куклен, е третият предпочитан район за живот извън града – с. Гълъбово. То се намира на една много приятна надморска височина – 670 м. и действително при продължителен престой се усеща разликата в чистотата на въздуха и по-хладния климат в сравнение с Пловдив. Около селото се намират девет параклиса, които го обграждат в кръг. Разказва се, че преди доста години там върлувала тежка болест. Тогава една възрастна жена сънувала, че трябва да се обгради мястото с параклиси, за да отшуми болестта и местните така и направили.

Цялата статия вижте в Lost in Plovdiv.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина