ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

От ФЛАГ готови да отпуснат на Пловдив 30 милиона евро веднага за 3 проекта

Фондът готов да финансира Модър-Царевец, реконструкцията на „Даме Груев” и пробива под Водната палата (ВИДЕО)

За мен не е унижение да ходя в София и да искам пари за Пловдив, заяви Здравко Димитров

От Фонд ФЛАГ са готови веднага да отпуснат 30 милиона евро на Община Пловдив за реализирането на три инфраструктурни проекта- Модър-Царевец, реконструкцията на „Даме Груев” и пробивът под Водната палата. Това съобщи днес кметът Здравко Димитров.

„ Забавяме се за кредитната линия. Вчера имах среща с представители на фонд ФЛАГ- готови са 30 милиона евро веднага да отпуснат. Докато ние се наумуваме, Благоевград, Стара Загора, Бургас и София теглиха. Ние можеше да теглим 60 милиона, сега паднахме на 30 милиона. Ако се забавим още малко и това няма да можем да вземем. Имаме разговори, има различни мнения- дали трябва да се тегли заем, дали е необходим, кой ще го връща, защо нашите внуци щели да го плащат… А става въпрос за евтини пари от Европа. Дават ни ги, трябва да ги вземем. Ще ги връщаме след 20 години на 0,5 процента. След 20 години един милион лева един милион ли ще е. А това, което е построено ние ще го ползваме всички”, коментира Димитров.

Той подчерта, че приема критиката на някои от групите в Общински съвет, които искат да им бъдат представени детайли около самите проекти.

„ Прави са съветниците да искат да им бъдат показани проектите. Не само те, трябва и на гражданите и на медиите да ги покажем. Тук съветниците са прави. Прави са хората, трябва да има нагледност. Да се покаже на едно табло- цветни картинки обичат всички”, каза Зико и подчерта, че е направил забележка на заместника си Пламен Райчев в това отношение.

„ Презентациите на проектите вече са готови и могат да бъдат показани следващия месец. Февруари можем да ги презентираме на обществото”, каза на свой ред Райчев.

Градоначалникът предположи, че може да се стигне до взимане на управленско решение за кредитната линия.

„ Аз и с премиера говорих и той каза „Разбира се, че трябва да се тегли”. Той направо с усмивка ми отговори. Когато стана въпрос за почистването на Марица, за депата, ми вика „Бе Зико, вие пари нямате ли в Пловдив?”. Аз му отговорих, че имаме нужда от финансиране и той се усмихна”, преразказа кметът комуникацията си с министър- председателя Бойко Борисов.

„ Това, което се направи, това остава. Ето го Гърневски- направи надлез Родопи. С държавни пари, ама парите са на всички, те са наши пари. Значи ние в Пловдив държавните пари да не ги взимаме, а другите градове да ги взимат. Така ли? Не трябва така да разсъждаваме. За мен не е унижение да ходя в София и да искам пари за Пловдив. Тук его не трябва да има“, допълни граоначалникът.

Той уточни, че ако бъде изтеглен заем, парите, отделени от общинския бюджет за Модър-Царевец и реконструкцията на „Даме Груев”, ще бъдат насочени към други обекти.

„Това са 20 милиона лева. За тях също има визия- продължението на Модър-Царевец, по улица „Хаджи Димитър”, защото проектът за пробив спира до там, а ще се образуват пак тапа. Трябва да продължи до булевард „Свобода”, както и „Хаджи Димитър” да бъде асфалтиран“, каза Зико. Сподели и мнение, че трябва да се тегли заем и за кино Космос.

Проектът за нов плувен басейн Младост засега е замразен. По-скоро общината се насочва към закупуване на нова техника за „Градини и паркове” и „Чистота”. „Много е остаряла и амортизирана техниката там. В „Паркове и градини” не е закупувана техника сигурно над 20 години“, обясни зам.-кметът по финанси Величко Родопски.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

Един коментар

  1. Надлез “ Родопи“ , не е правен от Гърневски, защото беше строен през соца – разчистването на терена, подходите – си бяха готови. По моя преценка – около 2/3 е било построено.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина