ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеМненияНовини

Малко над 20 от 100 българи заявяват, че ще се ваксинират срещу COVID-19

Българите не са наясно с ваксината срещу коронавирус

Над 12% отричат съществуването му

В края на ноември „Барометър България“ проведе стандартизирано телефонно интервю, в което проучи обществените нагласи към присъствено или дистанционно обучение на учениците, отношението към бъдеща ваксина срещу коронавирус, както и електоралните нагласи на анкетираните. В усложнената епидемична обстановка мненията на респондентите към присъствието на учениците в училище е поляризирано, а преобладаващата част от анкетираните се страхуват от ваксиниране. Активната политика на ВМРО при ветото срещу Република Северна Македония затвърждава позициите им и превръща Патриотите в основен опонент на ДПС за трета политическа сила.

Одобрявате ли прекратяването на присъственото обучение в училищата?

При все по-усложнената пандемична обстановка и на прага на нови строги мерки, мненията в обществеността дали и при какви условия трябва да бъде преустановено присъственото обучение в училищата са доста противоречиви. 39% от анкетираните подкрепят идеята за дистанционно обучение до овладяване на разпространението на COVID-19. За изцяло присъствено обучение са 19,5%, а 26,2% подкрепят компромисен вариант, при който учениците от начален етап ще останат в училищата.

Прави впечатление и възрастовото разделение на мненията – за затваряне на училищата са по-възрастните, които по принцип са в по-рискови групи или са по-загрижени за своето и здравето на близките си. По-младите анкетирани, които освен здравните, отчитат и образователните последствия за децата и икономическите за родителите на най-малките, принудени да останат вкъщи, са или категорично против преустановяване на присъственото обучение, или са по-скоро склонни на компромис с дистанционно обучение само на горните етапи. 15,3% от анкетираните нямат мнение по въпроса.

Ще се ваксинирате ли доброволно срещу COVID-19?

След като в последните дни фармацевтичните компании обявиха обнадеждаващи данни за успешна ваксина срещу COVID-19, запитахме нашите респонденти доколко са склонни да се ваксинират. В отговорите преобладават предпазливостта и дори страха. Едва 22% от запитаните са категорични, че ще сложат ваксина, докато 32,9% предпочитат да изчакат, докато се уверят в ефекта й и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина. 12,2% пък изобщо отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение – само 4%.

Причините за разнопосочните мнения вероятно са в липсата на информация за резултатите от ваксините на този ранен етап.

*Данните са от представително социологическо проучване, проведено през периода 24-29.11.2020 г. сред пълнолетни българи между 18 и 60+ години по метода телефонно интервю.

Проучване подрежда ГЕРБ като първа политическа сила

Според проучване на Галъп пък на въпрос „Бихте ли се ваксинирали срещу Covid-19, когато има одобрена ваксина?“, с „да“ отговарят 43 на сто, а 48% – „не“.

Според данните близо две трети от запитаните се съгласяват, че кризата с Covid-19 на практика е объркала живота им. 42 на сто не смятат така, а има и малко, които се затрудняват да определят.

21 % от запитаните казват, че имат познати или близки, които в резултат на кризата с Covid-19 имат психически проблеми.

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете, обществото обаче продължава да изглежда объркано – това са някои от изводите от актуалното проучване на „Галъп интернешънъл“ по казуса „Covid-19“. Проучването е проведено между 27 и 29 ноември чрез телефонен сондаж с 800 интервюта. Данните сочат, че не е малка популярността и на т.нар. алтернативни прочити на ситуацията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Т.н. ваксини са имуногенни отрови. Те сриват имунната ви система и я „подготвят “ да капитулира пред следващите вируси ,които готви СЗО и Бил Гейтс. Повечето от т.н. ваксини са РНК ваксини от „нов тип“ и те вграждат РНК сегменти в ДНК-то ви с непредвидими последици. Особено опасни са точно РНК ваксините като тези на Пфайзер и Модерна. Накратко , който се „ваксинира“ с тях – скоро ЩЕ УМРЕ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина