ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Директорът на Спешна помощ поиска разкриване на ковид- сектори в пловдивските ДКЦ-та

Новата информационна система за следене на свободните болнични легла в реално време функционира добре

Новата информационна система за следене на свободните болнични Ковид легла в пловдивските лечебни заведения в реално време функционира добре. Това е заключението от днешната проверка на начина на осъществяването на координацията между лечебните заведения и Бърза помощ в ЦСМП.

„ Изключително полезна програма за Спешна помощ, и нас като щаб. Ако екипите на болниците своевременно подават освободените и заетите легла, тук в координационния център, ще разполагат постоянно с данни в реално време къде има свободни легла, за да не се стига до това постоянно обикаляне от болница до болница”, подчерта на място областният управител Дани Каназирева.

„ Системата започна да работи в четвъртък. Много е удобно, в реално време имаме информация за всички свободни легла. Както за потвърдени и непотвърдени, така и за терапевтични и интензивни”, каза директорът на Спешна помощ д-р Иван Стойнов.

Той съобщи, че тази седмица екипите на ЦСМП са обслужили общо 390 случая с Ковид-19, като средно на ден има по 60 обаждания на спешните телефони от хора със съмнения за коронавирус . „ С тази система хоспитализацията става по-лесно и по-бързо, отколкото в предните седмици, когато сме имали по- малко случаи. Доста по-натоварено за нас е в тази ситуация, но пък намаляха другите случаи. Досега не е останал пациент без интензивни грижи”, допълни д-р Стойнов.

В последните 24 часа сигналите към Спешна помощ са 248, около 60 са за ковид. Д-р Стойнов излезе с призив хората да не търсят екипите на ЦСМП при всяка поява на симптом.

„ Хората вдигайки температура и получавайки симптоматика, искат да бъдат прегледани, да им се направи бърз тест или лабораторни образни изследвания. Не може всичко да го поеме Спешна помощ. Полезно ще е да има ковид- сектори и в ДКЦ-тата, за да се прави там първото сито на пациентите. Това изключително много ще облекчи работата и на болниците, и на Спешна помощ. Ние няма как с 21 екипа да отидем на всеки един адрес, където има някой има температура. Просто е невъзможно, казвам ви го”, заяви д-р Сктойнов.

Идеята за коронавирус сектори в ДКЦ- тата се подкрепя и от председателя на областния щаб. Тази организация обаче трябва да бъде направена от общината.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина