ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноВкусът на градаЗабавлениеНовини

Къде да похапнем най-вкусните банички в Пловдив?

5 места, които да не пропускате в търсения на домашния вкус

Баницата си е национален специалитет и веднъж опитали пухкаво изпечените кори, гарнирани с топящо се в устата сирене – няма как да не сте ѝ фенове. Всеки край и дори всеки дом си има собствена модификация на оригиналната рецепта. А за всички, които нямат кой да им я приготви вкъщи, от екипа на единствения дигитален пътеводител под тепетата – впуснаха в търсене на най-вкусните банички из многобройните пекарни и павилиончета за закуски в Пловдив.

Тихите банички в Кючука

Това е една малка баничарница, която ако не сте от града под тепетата или не сте заклет купонджия, най-вероятно сте подминавали безброй пъти. Известна е като „Тихите банички”, а как ѝ е точно наименованието, едва ли някой знае. Традиционната българска закуска от баничка с боза или айрян е  задължителна, но освен нея може да избирате от още куп тестени изделия. От може би година-две имат обект и малко след автогара Родопи в посока към вътрешността на квартала. Работят денонощно, така че когато и да изпитате онзи зверски глад за нещо „мазно“ и тестено – винаги може да намерите с какво да го утолите.

Бул. „Македония“

За още едно местенце в Кючук Париж може да кажем от първа ръка, че си струва да се наредите рано сутрин. В Google то е указано като пекарна Gibb, но никой няма да ви упъти, ако така го потърсите. Намира се от Кауфланд в посока Бетонния мост, след светофара на бившия ресторант Айсберг, на втората пресечка. Тук задължително изпробвайте баничките с масло и милинките, но предупреждаваме, че свършват много много бързо.

Закуските на Халите от страната на ул. „Евлоги Георгиев“

Особено в ранните сутрешни часове и по обедно време често ще се натъкнете на опашка. И това изобщо не е чудно, защото домашната им баница, както и другият вариант – „къпана“, са просто феноменални. За по-малко от два лева може да ги комбинирате с айрян и вкусното похапване е просто гарантирано!

Bakery Art

За тях сме ви подготвяли цял отделен текст във връзка с козунаците. Но след като опитахме баничките и проведохме независима дегустация с още няколко безпристрастни участника, смело може да заявим, че трябва да им се доверите и за абсолютно всички вкусотии. Майсторите на тестените изделия наистина влагат цялата си душа в приготвянето и изпичането на специалитетите от най-ранни зори и ви призоваваме сами да се уверите.

Закуската

За пекарна Хлябъ също сме ви разказвали в статията ни „Къде да открием най-вкусния хляб под тепетата„. Тогава подробно ви запознахме с  разнообразните видове, които може да намерите тук по всяко време на деня, но днес се спираме на другата част от дейността им – Закуската. На колелото преди отбивката за Остромила според много от живеещите и работещите в района ще намерите най-вкусните тестени закуски. Най-горещо ни препоръчаха бюреците, а още един обект от този тип има и на Коматевско шосе, близо до големия магазин за месо.

Е, едва ли някой може да направи същата уханна баница като баба, но ние не се отказваме да търсим и ще обиколим и всички ваши предложения в коментарите!

Източник: Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и… More »

Един коментар

  1. На никое от изброените места няма да опитате от баничките които правеха във фурната на сточна гара. Спомням си , че беше края на 80те -началото на 90те години. Изяждаме по няколко, но играехме по цял ден и не надебеляхме.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина