Подтепето

Забравеният град

29 Мар, 2018

Социализират Небет тепе по стария проект на арх. Румяна Пройкова

Той е минал през всички съгласувателни процедури още през 2011г.

Според специалистите, проектът е вежлив към средата, историята и епохите, деликатен и в същото време ефектен

Върви процедура по подновяване на строителното разрешение

Община Пловдив стартира процедура по социализирането на Небет тепе по стария проект на арх. Румяна Пройкова от 2011г. Това съобщи днес кметът Иван Тотев, като подчерта, че желанието му е дейностите на сакралното за града място да стартират още тази година. В момента върви процедура по подновяване на строителното разрешение, тъй като срокът на издаденото такова по проекта на арх. Пройкова е изтекъл. Именно с нея ще работим, като в момента въври съгласуваме, каза още днес градоначалникът.

Новината ще се приеме изключително добре от архитектурната гилдия в Пловдив, тъй като  проектът на колежката им е окачествяван и от най-критичните към намесата в културно-исторически наследство експерти като много добър. През 2011г. той е минал всички съгласувателни процедури във връзка с намерението на община Пловдив да кандидатства тогава по ОПРР. Но в последствие не бе реализиран, тъй като администрацията изпусна срока за кандидатстване. Идеята на арх. Пройкова за намеса в Небет тепе бе показана на скица през 2014г., когато пловдивчани поведоха битка срещу опитите за бутафорната тотална реконструкция на историческия хълм.  Според специалистите, проектът й е вежлив към средата, историята и епохите, деликатен и в същото време ефектен.

 • 03 Апр, 2018 | майна
  Мафията на еко-протестърите и майна-архитектите е непобедима!
 • 03 Апр, 2018 | майна
  Дано нещо да се направи, щото ако остане така "автентично" както искат "полит-протестърите", налудничаво атакуващи Общината всеки път, то туристите ще продържават да умират от скука на Небет тепе, докато се пазят да не си изкълчат крака или да не ги ухапе змия.
 • 30 Мар, 2018 | национал-СОЦИАЛИЗИРАТ, после ще КОМУНИЗИРАТ, докато ФАШИЗИРАТ
  Успешно СОЦИАЛИЗИРвАТ Небет Тепе, след което очакваме да го КОМУНИЗИРАТ, а защо и да не го ФАШИЗИРАТ - което е равно на НАЦИОНАЛ-социализират, и така се затваря пълният омагьосан кръг. (Двигател са търгашите-наследници на Начо Диктатурата -"културата" подигравателно- който си "обобществи" къща с двор като изсели достойното семейство кореняци-хазяи и после "закупи" от Жилфонд на държавни цени). Хвала!
 • 29 Мар, 2018 | КОМУНИЗИРАМЕ Небета по проф. д-р АКАДЕМИК ЮФ друг път
  Наистина за разлика от оперетните бутафорно-декоративно-привлекателни за заможни албански олигархки туристиращи в Града Пройкова е поне ГРАМОТЕН реставратор. Сертифицирана от високоспециализирания Център по Реставрация и Консервация ICCROM на UNESCO, Roma / Trastevere заедно със само двама други пловдивчани - арх. Иван Мандаджиев и арх. Петър Дикиджиев през 70-те
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

09 Юли, 2018

Ваятелят на модерната архитектура с класицистичен уклон

Изследователска група „Български архитектурен модернизъм“ представя впечатляващия в техническо отношение проект на Арх. Васко Василев – едно от по-слабо познатите имена от междувоенната архитектура (II част)

Васил Макаринов е изкуствовед, с интерес в сферата на архитектурното наследство и по-специални – българската архитектура между двете световни войни. От години се занимава с проучване и популяризиране на наследството, от 2018 година е съ-председател на фондация „Български архитектурен модернизъм“. Работи като уредник в Националния политехнически музей. 

Преди няколко седмици публикувахме първа част от статията за едно от по-слабо познатите имена от междувоенната архитектура – Васко Василев, проектирал основно в София. В нея той разказа за някои от интересните сгради, проектирани от арихтекта, както и стилистичните им особености. Ето и втората част, свързана с живота на Васко ...

» повече
17 Май, 2018

Започна изграждането на стълбището от Арменската църква към Небет тепе, няма да пипат оградата от XIX в.

Връзката от ул. "4-и януари" до Небет тепе трябва да е готова до септември или в краен случай - декември 2018

По маршрута ще бъдат изградени няколко тераси за наблюдение на града

Ремонтът на стълбището към Арменската църква и преизграждането на подход от двора ѝ до Небет тепе започна тази седмица. Целта е да се изгради алтернативен подход покрай храма, който ще отвежда туристите приблизително до запазеното днес водохранилище. Маршрутът, по който майсторите работят, повтаря стар подход, който отдавна е разрушен и обрасъл в растителност.

Първата работа на строителите е да поправят стълбите от улица „Четвърти януари“ до двора на арменската църква. До момента те бяха с различни размери и не по стандарт, разказа за „Под тепето“ председателят на Арменското църковно ...

» повече
29 Ян, 2018

Стълбище ще води от Арменската църква до Небет тепе

Община Пловдив ще търси идеи за възраждане на Стария град

Арменската църква създава музей на арменците в резервата

Достъпът до Небет тепе ще стане по-лесен от тази година. Стълбището, което свързва улица „Четвърти януари“ с Арменската църква „Сурп Кеворк“ ще бъде удължено и ще стига до Небет тепе. Проектът ще бъде изпълнен съвместно между Община Пловдив и Арменската църква, съобщи кметът Иван Тотев.

Стълбището ще продължи направо в посока върха на хълма в терен, който е собственост на Арменското църковно настоятелство. Финансирането ще бъде от Община Пловдив в размер на 230 000 лв, като освен стълби, ще се изградят и две тераси за наблюдение. Единственото условие към Арменската църква, което общината е поставила, е зоната да бъде достъпна по всяко ...

» повече
19 Дек, 2016

Археолозите доказаха: Нямало е средновековна кула на Небет тепе

Атакуваният от гражданското общество и специалистите проект на арх. Фърков щеше да е огромна грешка, ако се бе стигнало до реализирането му 

Костадин Кисьов: Предлагаме с минимално средства да разкрием всички крепостни стени и градежи до основен камък

Археологията на Небет тепе да бъде разкрита напълно, възстановена и експонирана подобаващо е предложил на кмета директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. На финала на годината и много интензивния археологически сезон той и колегите му, които работиха върху най-знаковите обекти под тепетата- Голямата базилика, Небет тепе, Акведукта на Коматевско шосе, разказаха в детайли за свършеното си в последните 12 месеца и за онова, което предстои през 2017г.

Небет тепе ще е приоритет на Археологическия музей, тъй като при разкопките на върха на ...

» повече
03 Авг, 2016

Археолози превзеха Небет тепе

Костадин Кисьов: Тепето няма завършен археологически вид

Паулина Гегова

Небет тепе бе превзет от огромен екип археолози. "Актът за раждане на Пловдив", както мнозина архитекти наричат това сакрално място, досега оставаше в периферията на общинските интереси. Историческото отхвърляне на абсурдния проект на арх. Фърков за издигане на кули на върха на Трихълмието обаче отвори нов шанс тази изключителна културно-историческа ценност да бъде приобщена и експонирана както трябва, с нужното уважение и респект. Днес се даде едно добро начало, с което се откриват и хоризонти за по-добро бъдеще на свещеното място. 

Небет тепе е тема, която буди най-силен публичен дебат. Днес започваме разкриване на места, под които има останали структури. Пролетта ще се проведе дебат как обектът да бъде социализиран по ...

» повече