Социализират Небет тепе по стария проект на арх. Румяна Пройкова

Забравеният град

Той е минал през всички съгласувателни процедури още през 2011г.

Според специалистите, проектът е вежлив към средата, историята и епохите, деликатен и в същото време ефектен

Върви процедура по подновяване на строителното разрешение

Община Пловдив стартира процедура по социализирането на Небет тепе по стария проект на арх. Румяна Пройкова от 2011г. Това съобщи днес кметът Иван Тотев, като подчерта, че желанието му е дейностите на сакралното за града място да стартират още тази година. В момента върви процедура по подновяване на строителното разрешение, тъй като срокът на издаденото такова по проекта на арх. Пройкова е изтекъл. Именно с нея ще работим, като в момента въври съгласуваме, каза още днес градоначалникът.

Новината ще се приеме изключително добре от архитектурната гилдия в Пловдив, тъй като  проектът на колежката им е окачествяван и от най-критичните към намесата в културно-исторически наследство експерти като много добър. През 2011г. той е минал всички съгласувателни процедури във връзка с намерението на община Пловдив да кандидатства тогава по ОПРР. Но в последствие не бе реализиран, тъй като администрацията изпусна срока за кандидатстване. Идеята на арх. Пройкова за намеса в Небет тепе бе показана на скица през 2014г., когато пловдивчани поведоха битка срещу опитите за бутафорната тотална реконструкция на историческия хълм.  Според специалистите, проектът й е вежлив към средата, историята и епохите, деликатен и в същото време ефектен.

Споделете ни във:

4 коментара

  1. Наистина за разлика от оперетните бутафорно-декоративно-привлекателни за заможни албански олигархки туристиращи в Града Пройкова е поне ГРАМОТЕН реставратор. Сертифицирана от високоспециализирания Център по Реставрация и Консервация ICCROM на UNESCO, Roma / Trastevere заедно със само двама други пловдивчани – арх. Иван Мандаджиев и арх. Петър Дикиджиев през 70-те

  2. национал-СОЦИАЛИЗИРАТ, после ще КОМУНИЗИРАТ, докато ФАШИЗИРАТ каза:

    Успешно СОЦИАЛИЗИРвАТ Небет Тепе, след което очакваме да го КОМУНИЗИРАТ, а защо и да не го ФАШИЗИРАТ – което е равно на НАЦИОНАЛ-социализират, и така се затваря пълният омагьосан кръг. (Двигател са търгашите-наследници на Начо Диктатурата -„културата“ подигравателно- който си „обобществи“ къща с двор като изсели достойното семейство кореняци-хазяи и после „закупи“ от Жилфонд на държавни цени). Хвала!

  3. Дано нещо да се направи, щото ако остане така „автентично“ както искат „полит-протестърите“, налудничаво атакуващи Общината всеки път, то туристите ще продържават да умират от скука на Небет тепе, докато се пазят да не си изкълчат крака или да не ги ухапе змия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.