Собственикът запазва сам турската баня в имота си в Кършияка

Забравеният град

Собственикът е отхвърлил десетки инвестиционни предложения за строителство на кооперация

Сградата не е регистрирана като културна ценност, но ще бъде спасена

Старата турска баня в Кършияка на ул. "Братаница" ще бъде запазена от собственика на имота. Тя попада в парцела на терен, собственост на Малин Марчев, който иска в следващите години да построи еднофамилна къща там. Дълги години той е отказвал предложения от инвеститори да си продаде терена, за да може там да построят многоетажна жилищна кооперация. 

Имотът стои неизползваем повече от 20 години. Доскоро той бе обрасъл с малки дървета, храсти и друга растителност. Малката постройка в имота – старата турска баня, интересна с архитектурата и стенописите си, беше оставена необезпокоявана там, запазена по този начин от инвеститорските интереси.

Обраслият имот често ставаше скривалище за бездомници. На места се забелязваха и следи от палене на огън, което носеше своите опасности. След предписания от районната администрация в район Северен, имотът в момента е разчистен от растителност, научи Kapana.bg от районния кмет Ральо Ралев.

Собственикът е отказал десетки предложения от инвеститори. Той желае да построи малка еднофамилна къща, като целта е да запази турската баня. Желанието идва изцяло от собственика – постройката не е регистрирана като културна ценност по никакъв начин. Къщата и старата ценност няма да си пречат по никакъв начин, тъй като целият имот е достатъчно голям. Все още обаче собственикът няма намерения да строи къщата, но по всяка вероятно ще огради имота, за да бъде той максимално обезопасен.

Споделете ни във:

1 коментар

  1. Някои по-древни опълченци си спомняме малката баня на Житен Пазар източно под Небета – нищо и никаква отвън, „обрасла“ с пристройки и навеси, а отвътре – СЪКРОВИЩЕ да ти види окото, майсторлък в зидарията на купола … идиотизираната „управа“ уж за разширение на кръстовището, всъщност че била ТУРСКА потроши тежки японски булдозери за да я срине. Срамота, цял свят ги цени високо; в Пловдив само ХИНДЛИЯН има хамам и мааза. ПАЗИ ИМАНЕТО, майна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.