Подтепето

Забравеният град

17 Ян, 2018

Собственикът запазва сам турската баня в имота си в Кършияка

Собственикът е отхвърлил десетки инвестиционни предложения за строителство на кооперация

Сградата не е регистрирана като културна ценност, но ще бъде спасена

Старата турска баня в Кършияка на ул. "Братаница" ще бъде запазена от собственика на имота. Тя попада в парцела на терен, собственост на Малин Марчев, който иска в следващите години да построи еднофамилна къща там. Дълги години той е отказвал предложения от инвеститори да си продаде терена, за да може там да построят многоетажна жилищна кооперация. 

Имотът стои неизползваем повече от 20 години. Доскоро той бе обрасъл с малки дървета, храсти и друга растителност. Малката постройка в имота - старата турска баня, интересна с архитектурата и стенописите си, беше оставена необезпокоявана там, запазена по този начин от инвеститорските интереси.

Обраслият имот често ставаше скривалище за бездомници. На места се забелязваха и следи от палене на огън, което носеше своите опасности. След предписания от районната администрация в район Северен, имотът в момента е разчистен от растителност, научи Kapana.bg от районния кмет Ральо Ралев.

Собственикът е отказал десетки предложения от инвеститори. Той желае да построи малка еднофамилна къща, като целта е да запази турската баня. Желанието идва изцяло от собственика - постройката не е регистрирана като културна ценност по никакъв начин. Къщата и старата ценност няма да си пречат по никакъв начин, тъй като целият имот е достатъчно голям. Все още обаче собственикът няма намерения да строи къщата, но по всяка вероятно ще огради имота, за да бъде той максимално обезопасен.

  • 17 Ян, 2018 | БРАВО за мъдрото решение!
    Някои по-древни опълченци си спомняме малката баня на Житен Пазар източно под Небета - нищо и никаква отвън, "обрасла" с пристройки и навеси, а отвътре - СЪКРОВИЩЕ да ти види окото, майсторлък в зидарията на купола ... идиотизираната "управа" уж за разширение на кръстовището, всъщност че била ТУРСКА потроши тежки японски булдозери за да я срине. Срамота, цял свят ги цени високо; в Пловдив само ХИНДЛИЯН има хамам и мааза. ПАЗИ ИМАНЕТО, майна!
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

12 Дек, 2016

Поруганото културно наследство – през игнорираното до напълно изоставеното

Богато украсената и изрисувана баня „Челеби кадъ“ е най-старият архитектурен паметник на север от реката

Сградата се руши от атмосферните условия без никакъв интерес и ничий грижи

Теодор Караколев

Вътрешното пространство с красивия купол е не по-голямо от 1 квадратен метърНиша в една стените, декорирана с многоцветни геометрични мотиви, която също е изцяло оставена на влиянието на времетоПловдивското културно наследство е толкова богато и разнообразно, че акцентирането само на един исторически или културен период вреди на останалите. Макар и тежкият акцент да пада върху наследството на Римската империя и на Българското Възраждане, ценно културно наследство в Пловдив има навсякъде и от всички периоди. Като по-разпознаваеми и общо приети мога да спомена – Тютюневите складове от Третото българско царство или наследството от филипополската християнска култура – мозайките в Малката и Голямата базилики.

От игнорираното…

По-голямата част от сградата е оставена изцяло на атмосферните условияНаследството от периода, в който градът се е наричал Филибе и се е намирал в рамките на ...

» повече