Подтепето

Забравеният град

12 Май, 2018

Разкриха съкровищата на Епископската базилика в Археологическия музей

Изложба с находките от обекта впечатли куп историци

Съкровищата на Епископската базилика впечатлиха десетки български историци, археолози и архитекти, участници в международната научна конференция, посветена на знаковия археологически обект. Находки от него, открити в проучванията на терен в последните три години, вече са експонирани в Археологическия музей.

Изложбата беше открита миналата вечер и според специалистите е едно от големите събития у нас в годината на опазването на културно-историческото наследство. Пловдивчани и гостите на града имат шанса да видят фрагменти от мозайките на най-големия раннохристиянски храм, да изучат в детайл откритите при разкопките антични монети, изящните накити от средновековието- гръдни кръстове, обеци и стъклени гривни, както и да се докоснат до реставрирания купел с надпис  „… посвети за спасението си по времето на епископ Македоний заедно със семейството си”, разкриващ името на един от епископите на Филипопол. Специално внимание изложбата отделя и на извадените от обекта фрагменти от стенописи, перфектно възстановени от реставраторите.

Изложени са и намереният на обекта оловен печат на Варда, протоспатарий, хипат и стратег, както и изумително красивите нагръдни кръстове- енколпиони от края на десети век.

Цялата галерия в КАПАНА.БГ

Няма направени коментари
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

09 Юли, 2018

Видни учени от цял свят отчетоха значимостта на Епископската базилика

Археологът Жени Танкова и д-р Станислав Станев с голямата награда от 17-я Международен конгрес по християнска археология за представянето знаковия обект

Високият форум се проведе в Холандия

Видни учени от цял свят подкрепиха Епископската базилика и отчетоха огромната й значимост на 17-я Международен конгрес по християнска археология, който се проведе между 2 и 6 юли в Холандия, в градовете Утрехт и Неймеген. Ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова и изкуствоведът д-р Станислав Станев взеха супер престижната първа награда на форума за представянето на обекта Епископска базилика на Филипопол.

Това е изключително голямо признание, тъй като конференцията е на най-високо световно ниво. Провежда се на пет години и в него участват много видни специалисти от цялата планета, които  разискват и коментират ...

» повече