Разкриха съкровищата на Епископската базилика в Археологическия музей

Забравеният град

Изложба с находките от обекта впечатли куп историци

Съкровищата на Епископската базилика впечатлиха десетки български историци, археолози и архитекти, участници в международната научна конференция, посветена на знаковия археологически обект. Находки от него, открити в проучванията на терен в последните три години, вече са експонирани в Археологическия музей.

Изложбата беше открита миналата вечер и според специалистите е едно от големите събития у нас в годината на опазването на културно-историческото наследство. Пловдивчани и гостите на града имат шанса да видят фрагменти от мозайките на най-големия раннохристиянски храм, да изучат в детайл откритите при разкопките антични монети, изящните накити от средновековието- гръдни кръстове, обеци и стъклени гривни, както и да се докоснат до реставрирания купел с надпис  „… посвети за спасението си по времето на епископ Македоний заедно със семейството си”, разкриващ името на един от епископите на Филипопол. Специално внимание изложбата отделя и на извадените от обекта фрагменти от стенописи, перфектно възстановени от реставраторите.

Изложени са и намереният на обекта оловен печат на Варда, протоспатарий, хипат и стратег, както и изумително красивите нагръдни кръстове- енколпиони от края на десети век.

Цялата галерия в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.