Добре дошли в Божиловия чифлик!

Забравеният град

Не са взети мерки по обезопасяване на порутения паметник на културата

Все още се виждат част от фреските по стените

До кога ще оцелее една от най-красивите пловдивски сгради? Този въпрос си задават архитекти, възхищаващи се и до днес на творението на именития си колега Камен Петков на улица „Мали Богдан”- Божиловия чифлик. Паметникът на културата се руши пред очите ни от вече близо две десетилетия и никой не прави нищо по въпроса. Състоянието на архитектурното бижу в центъра на града е повече от плачевно. Не са взети никакви мерки по обезопасяването на къщата, която в момента крие много рискове. Вратите и прозорците зеят и достъпът до станалата опасна сграда е напълно свободен, а това създава предпоставки за сериозен инцидент. Припомняме, че миналата седмица тийнейджъри хвърляха бомбички вътре в постройката, рискувайки здравето и живота си.

Божиловия чифлик отново се населява от бездомници, съдейки по разхвърляните дрехи, завивки и дюшеци в едно от помещенията. Именно временните обитатели предизвикаха няколко пожара в сградата в последните няколко години. Дори те обаче не са заличили напълно красивите фрески по стените и таваните на творбата на арх. Камен Петков.  

Бъдещето на приказната къща става все по-мрачно. Общината не е  влизала в преговори с частните собственици от близо 4 години, за да се търси решение. Вероятно няма и такива намерения. Най-малко обаче сградата трябва да бъде обезопасена. Дали това ще се случи, ще разберем утре.

Цялата галерия в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

1 коментар

  1. КаубойЦи? Хергелета диви коне? В едноетажна градска къща – „чифлик“??? Гр. ТЮТЮН, с. ТЮТЮН = „тютюнев ГРАД“ посред Града за едни частни фабрики които ня#КОЙ се опитва да ми натресе на мен-теб-данъкоплатеца да им берем гайлето оти било обществен проблем че ни загрозява столицата? Чудновати „НАИМЕНОВАНИЯ“ от някои комплексари и будали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.