Подтепето

Забравеният град

18 Май, 2018

Четири години след обещанията - уникалната римска баня под гимназията по битова техника стои под ключ

Общината е водила дело за собствеността на имота, който е обявен за държавен

Вече над 20 години уникалният обект е недостъпен

„Другата седмица ще направим оглед на място“ с цел да бъде отворена уникалната и чудесно запазена римска баня под сградата на Професионалната гимназия по битова техника в центъра на Пловдив. Обещанието на кмета Иван Тотев е направено през април 2014 година – 4 години по-късно развитие по казуса няма. Поради лошото състояние от гледна точка на хигиена и безопасност, мястото изглежда е било зазидано преди 21 години.

Единственото развитие по казуса е свързано с кратка съдебна сага. Поради дублиране на документи се е оказало, че спор върху собствеността на имота имат две институции – общинското НУ „Йоаким Груев“ и държавната Професионална гимназия по битова техника. В крайна сметка съдът е постановил, че имотът е собственост на гимназията, т.е. държавна собственост.

Под въпрос остава дали това има отношение към достъпа до банята, която се намира буквално под самата основна сграда на училището? В момента зазиданата врата току до официалния вход все още стои замазана, като единствено информационна табела за съществуващата филипополска баня от 4-6 век дава индикации за уникалния обект. Очаквате в следващи публикации различни гледни точки има ли шанс изобщо тази находка да стане обществено достояние и какви са възможностите за синхронизиране на поток туристи и на дейността на училището.

Няма направени коментари
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

22 Юни, 2018

Римската баня под ПГ по битова техника – с красиви мозайки от Античността, недопроучена и изоставена близо 70 години

Богати мозайки с цветни мотиви и големи мраморни плочи са украсявали сградата преди 1500 години

Хуните опожаряват обекта около 440 година, след което сградата се сдобива с втори етаж и красивите тухлени колони

Повече от 70 години огромната римска баня в източния край на Трихълмието, днес под Професионалната гимназия по битова техника, стои като изоставен археологически обект. Темата навлезе в общественото пространство след поредица публикации на „Под Тепето“ през април 2014 година, довели до обещание от кмета Иван Тотев тя да отвори врати. Банята се намира буквално под сградата на училището, като до нея се стига по стълбище, чиито вход е точно до официалният такъв на самото школо. Вратата обаче е зазидана през 90-те години. За периода преди това деца ...

» повече
10 Апр, 2014

Отварят Римската баня другата седмица

Общината инспектира обекта под гимназията за битова техника

Първи опити за отваряне на Римската баня след години на забвение се очаква да бъдат направени другата седмица. Общината се ангажира със стартиране на инициатива за експониране на обекта, който е зазидан от повече от десет години. Реакцията идва след две публикации в Под тепето, с които напомнихме за съществуването на това изключително, според историци, археолози и архитекти, наследство. Другата седмица ще направим проверка на място, коментира пред нас днес кметът Иван Тотев в Балабановата къща.

» повече
07 Апр, 2014

Входът към Римската баня зазидан преди 17 години

Само скорпиони посещават забравената старина

Втори опит за влизане в Римската баня, която спи под гимназията по Битова техника, направихме днес, веднага след пролетната ваканция. Директорката на бившето Йоаким Груев е в отпуск. Но от екипа на школото ни разкриха някои детайли, които дават светлина върху забравената културно-историческа ценност. Според служители на гимназията последно човешки крак е стъпвал в банята преди цели 17 години. Тогава вътре са влизали специално екипирани музейни работници и експерти от института по паметници на културата. След огледа на старината входът й бил зазидан. Помня и това, че скорпиони излизаха отвътре, допълни картинката охранителят на школото. Той спомена, че преди няколко години някакви хора се опитали да влязат в римското наследство, но не успели. Гардът предполага ...

» повече
31 Мар, 2014

Уникалната Римска баня край Понеделник пазара тъне в забвение

Съкровищницата седи под ключ от години, никой не се замисля за експонирането й

Няма никакъв достъп до историческия обект, който се намира под училището по Битова техника

В тотално забвение тъне една от най-ярките и добре запазени архитектурни находки на Пловдив- уникалната Римска баня край Понеделник пазара. Наследството от славните имперски времена е скрито и закатанчено от години. Седи под ключ, който май никой не знае къде се съхранява, от много, много време. Откритието на архитект Вера Коларова и археологът Димитър Цончев е непознато за много пловдивчани, камо ли гости на града. Не присъства в нито една голяма туристическа брошура или книжка за Пловдив, рядко се споменава като нещо изключително важно от градската карта на културно-историческото наследство.

Римската баня дреме ...

» повече