Учат ни как да плетем калоферска дантела на Главната

Под небето

Майстори от Молдова, Македония, Румъния, Сърбия, Косово и Турция идват за Панаира на занаятите

Главната ще стане огромна чаршия за 3 дни за предстоящия Балкански панаир на занаятите. Под тепетата среща си дават над 100 майстори от България, Молдова, Македония, Румъния, Сърбия, Косово и Турция, които ще покажат уменията и продуктите си от 15 до 18 май. 25 ще бъдат чуждите гости, които ще опънат дюкяни на малката Главна- бившата Узун чаршия. Ще има майстори на накити, на художествена керамика, дърворезбари, свещари. Гостите на панаира ще се учат на стъклодухане и плетене на калоферска дантела, ще видят и как се правят старинни оръжия и да дегустират от произведенията на сладкарите. Организатори на проявата са Регионална Занаятчийска Камара, Община Пловдив и ОП „Туризъм“.
Откриването е на  15 май в четвъртък от 18 ч.  на площад "Римски стадион". Гости на събитието ще бъдат и повече от 50 туроператори от цял свят, които ще видят  Пловдив като интересна туристическа дестинация, част от която е и Панаирът на занаятите.
Те ще вземат участие в четвъртата туроператорска среща в Пловдив, която е от 14 до 18 май в парк- хотел "Санкт Петербург".  Нейното официално откриване ще бъде на 15 май в 9.15 часа. Най-много заявки са подадени от фирми от Турция-15  и 10 от Румъния.
Посещенията на туристи в Пловдив за първите два месеца на тази година бележат ръст с 10 %, заяви пред журналисти директорът на ОП "Туризъм" Петър Лазаров.  През  януари и февруари тази година в града  са  отчетени с 8% повече нощувки, като с 16% са повече пренощувалите чужденци.
Пловдив се посещава най-много от екскурзианти от съседни на България страни. На първо място в тази класация е Турция, следвана от Гърция. На трето и четвърто място са съответно  Италия и Германия.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.