Показват тайни от архива на музейна аптека „Хипократ”

Под небето

Изложбата под надслов ”Из аптечния архив” включва стари снимки на емблематични аптеки Пловдив и региона

По време на празниците на Стария град 2016 г. в МА”Хипократ” са изложени в няколко витрини непоказвани досега документи, стари снимки и фармацевтични издания, които будят любопитство както със своята автентичност, така и с познавателната си стойност.

Изложбата под надслов ”Из аптечния архив” включва стари снимки на емблематични аптеки Пловдив и региона, на известни аптекари и български студенти-фармацевти, учили фармация и медицина в европейски университети, стари рецепти и ценни фармацевтични издания. Посетителите могат да видят и запазени стари медикаменти, производство на известни фармацевтични компании като Байер и Рош.

Тази непоказвана досега част от архива на музейната аптека илюстрира по естествен начин прехода от средновековните лековници и лекарственици до научните фармакопеи и рецептурници, където всяка рецепта е описана в детайли до последния милиграм. А по-възрастните посетители могат да си припомнят как са им приготвяли сиропи и отвари за болно гърло на място, в самите стари аптеки.

Изложбата може да бъде посетена от 19-ти септември до 10-ти октомври 2016 г., откриването й е в 11 ч. на 23-ти септември в МА”Хипократ”. Тя ще бъде отворена от 9 до 18 ч. от 19 до 25 септември (без 22-ри) и в делничните дни до 10 октомври.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.