Група Ръб поиска Музей на паметта в Пловдив

Под небето

Близо 30 години по-късно творците събраха работите от първата си изложба, за да ги подредят в Баня Старинна

Артистична група Ръб поиска да бъде направен Музей на паметта, който да съхранява богатството на пловдивското, а и национално съвременно изкуство. Те апелираха да се повдигне дебат по темата, тъй като в противен случай много оставени творчески следи ще бъдат загубени. Така, както се е случило с много от работите на Ръб от първата им изложба през 1990г. Онова, което е било съхранено и е оцеляло от нея, е събрано в Баня Старинна в оригинал. Там, на 3 септември, ще бъде открит проектът „Музеят Ръб”, който е и директна препратка към идеята.

Почти месец усилена работа и вече сме готови. Ние сме групата с най-много изяви в областта на съвременното изкуство. Групата никога не се е разпадала, изявявала се е, когато е имала необходимост, каза Емо Маризчиев, като даде ясен знак, че явно днес Пловдив има необходимост от дисекция на наслоилите се културни, обществени и социални проблеми с изразните средства на съвременното изкуство. И припомни, че култовата артистична група е започнала да се изявява по време на тоталитарния режим, като се надява днес младите хора да видят работите им от тогава, за да разберат те какво се е случвало. Те, младите днес нямат нямат представа какво е било по онова време, не се интересуват, но така и трябва, допълни по темата Румен Жеков.

Щастлив съм, че днес се случва едно такова нещо. Върнах се в едни години, когато бяхме млади и безотговорни. Изложбата ни тогава „Символи и знаци” се прие като политически акт, но всъщност за нас важното бе естетиката и изкуството. Проектът „Музеят Ръб” наистина провокира темата за музей тук, защо не, каза режисьорът и продуцент Димитър Митовски.

Прочетете продължението в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.