Под небето

ГЕРБ губят като управляващи, БСП- като опозиция

Каквито и комбинации да се правят, сините обричат Бойко на пълен мандат

Доверието към Бойко пада, според последни социологически проучвания
Доверието към Бойко пада, според последни социологически проучвания
След драматично-водевилния разпад на РЗС, любителите на хипотези развиха всякакви странни теории за бъдещето на кабинета и парламента. Те бяха основно в духа на: „Ако РЗС застане срещу Бойко, а „Атака” също остане без някои депутати или мине към БСП…, а някои боядисани гербери напуснат букета…” и т.н. в духа „Ако Левски не беше с цървули” с който се стига до основният въпрос: „Може ли това правителство да падне.”
Не, не може. Въпреки, че доверието към ГЕРБ и Бойко Борисов намаляват. Това сочи последното социологическо проучване на „Медиана” и е очаквано. Кофти за егото на премиера, но няма как.
Спадането на доверието в едно правителство, особено у нас и особено по време на криза е толкова закономерно, колкото и смяната на годишните времена. Показателно е обаче, че този спад първо е само с три процента (от 39 на 36) и второ – наблюдава се не само при ГЕРБ, но и при почти всички политически сили. БСП например губи 1.2 процента, и се срива до 12.5 на сто. На практика спадът е за сметка на нарастване на „партията на негласувалите”, която се е увеличила с цели 6 процента. Иначе казано провокативните изказвания на Доган и брадвите на Станишев, които изкараха хората до урните на 5 юли сега са позабравени и ГЕРБ пак води три пъти на БСП, само че при по-ниска избирателна активност. Интересното е, че при изнесените данни, механичният сбор на подкрепата на всички парламентарно представени сили (вкл. и ДСБ и СДС(!) общо не могат дори да доближат резултата на ГЕРБ – 29 срещу 36 на сто.
Затова дори мисълта за някакви проблеми пред кабинета „Борисов” засега са силно преувеличени. Дори да допуснем някакъв изключителен поврат в поведението на РЗС и „Атака”, остава Синята коалиция, която за нищо на света не би гласувала с опозицията против ГЕРБ.
Тази сметка е правена отдавна и важи с пълна сила и сега. По-любопитното е друго. На няколко пъти, раздразнен от поведението на партньорите си отдясно Борисов предупреди, че ако продължават така – „Хвърлям мандата и отиваме на избори”. Работата е, че и в този случай Бойко командва парада. Ако си изпълни заканата, единственият вариант да няма избори е широка коалиция между всички останали, а това означава БСП със Синята коалиция и Волен – обединен с Доган. Това пък ще означава брутален край на политическия морал в България и е „Мисия невъзможна”.
Както се вижда волю или неволю сините се явяват най-стабилния стожер на това правителство, което е „обречено да управлява”.  Затова на Бойко не му пука от разпада на РЗС, но ще отпуска ръководни постове на сините и в администрацията и в парламента. От друга страна Костов ще връща жестовете с ходове като „Тагарински – независим”, каквито подозрения има. Самият Командир няма никакъв интерес от нови избори, защото сега е в ролята на „експертен съвет” към правителството без да носи отговорност, а и поглъщането на СДС чрез проекта „Синя коалиция” върви успешно, но не е завършено.
Въпреки всичко спадът в доверието към ГЕРБ и правителството не може да не тревожи премиера. Най-малкото, защото зимата още не е дошла. А всенародната любов трябва да се държи на топло. Идват и местни и президентски избори, а както е известно Бойко Борисов не обича да губи.

Автор: Евгени Петров за www.vevesti.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина