ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътЖивотЗелен градНовини

Появата на нов вид птичка в Пловдив изненада орнитолозите

Община Пловдив е на едно от първите места в Европа по птиче разнообразие. Това се дължи на различните типове местообитания, които се срещат на територията на общината – тепета, река, своеобразни острови на биоразнообразието. Това стана ясно от участието на  Пловдив Добромир Добрев в БНТ Подкаст „Къде живеем?“ с Камен Коларов от студиото на БНТ в Пловдив. 

Нов вид птица в Пловдив

Той разказа, че от няколко години в птичето царство в Пловдив има нов вид – алтайски певец. Птичката предизвиква истински бум средите на хората, които преследват и наблюдават птиците. „Това е вид, който е толкова малък, буквално като бръмбарче е голям. Реално се среща в планините на Централна Азия, обаче в някои моменти – най вече през зимата, през пролетно-есенната миграция, скита на големи разстояния и случайно може да попадне на места, които са абсолютно нетипични за неговото разпространение“, обясни Добрев. 

В Пловдив гнездят и много редки за България птици като: блатна сова, малък корморан, горска ушата сова. За съжаление има и изчезнали видове като: египетски лешояд и белошипа ветрушка. За да запазим птичето разнообразие специалистите съветват: „Според мен трябва да се опитаме да запазим зелените площи и пространства, които все още съществуват, да се опитаме да промотираме, да насърчим градските власти, отговорните институции, да отделят в плановете за управление повече места за паркове, за градини, за залесяване там, където да се обособят оазиси на биоразнообразието“, заяви Добромир Добрев и подчерта, че това би било и адекватна реакция за адаптираме към климатичните промени. 

Гларуси в Пловдив

В Пловдив реално може да се говори за тенденция на увеличаване на броя на жълтокраката чайка, наричана гларус. Добромир Добрев посочи изследвания, според които в неголямата зона заключена между булевард „Цар Борис Трети Обединител“ – булевард „Руски“, река Марица на север – булевард „Христо Ботев“ на юг, от регистрирани през 86-та година 7 двойки чайки, а през 98-ма 16 двойки, то през 2015-2016 година вече са преброени 110. Ограничаването на популацията на този вид птици, които често са доста агресивни, може да се повлияе чрез ограничаване на изхвърлената храна, достъпа до отпадъци, както и със средства, които се прилагат в други европейски страни като мрежи по сградите, плашила и други. Специалистите обаче са категорични, че птиците не трябва да бъдат убивани, гнездата – разрушавани, и яйцата унищожавани. 

Цялото интервю с Добромир Добрев – член на Българското дружество за защита на птиците в Пловдив, , можете да гледате в YouTube канала на БНТ Пловдив – https://www.youtube.com/watch?v=bIgUdV9z6cg&list=PLeqUmrc00sPqZHM1195Us5xM9eiHy0q2t&index=12

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Радваме се на всеки нов вид пичка, г-н Валентинов!

    (Абе, мухльо, картинките на твойто КАПЧА са нечетливи! А и не помагат – пълен си с РоБоти! Я виж ПОТВ.ЕУ как лесничко се пазят от БОТ с 4-цифрен КОД!)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина