ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияВластНовини

Денков: Всяко по-нататъшно отлагане на влизането ни в Шенген е неприемливо

Бих искал да напомня, че България е изпълнила всички изисквания за приемането ѝ в шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за нашата страна.“

С тези думи министър-председателят на България Николай Денков се обърна към членовете на Европейския парламент при посещението си в Страсбург за участие в дебата „Това е Европа“. Той е придружаван от министъра на външните работи Мария Габриел, пише Дневник.

Встъпителната реч на премиера в пленарната зала започна с кратък разказ за историята на Страсбург и завърши с историческото значение на датата 22 ноември.

„На този ден преди 133 години е роден героят на Френската съпротива срещу нацистката окупация, първият премиер на свободна следвоенна Франция, първият президент на Петата република, генерал Шарл де Гол. А на 23 ноември 1959 г. президентът Де Гол произнася своята знаменита реч „От Атлантика до Урал“, в която изразява увереността си, че един ден цяла Европа от Атлантическия океан до планинската верига на Урал ще бъде единна. Тогава, преди 64 години, в разгара на студената война, когато желязната завеса разделя Европа „от Шчечин на Балтийско до Триест на Адриатическо море“, това твърдение е звучало абсурдно. Още по-абсурдно звучи то днес в разгара на горещата война в Украйна, когато всеки ден загиват стотици европейски мъже, жени и деца“, каза Денков и продължи:

„Но един ден, когато днес ще стане вчера, а утре ще бъде днес, когато путиновци и лукашенковци ще бъдат само една срамна страница от историята на техните страни, а децата ни няма да бъдат принуждавани да бягат от войната сами, с паспорт, завързан за вратлетата им и телефонен номер, изписан на ръчичките им, тогава мечтата на Шарл де Гол ще се сбъдне. Наша е отговорността свободна, демократична и обединена Европа да пребъде“, допълни премиерът.

Водеща тема на посещението на министър-председателя в Европейския парламент по време на предпоследната сесия в Страсбург за 2023 г., е присъединяването на Румъния и България към шенгенското пространство.

Денков постави този въпрос и в изказването си преди дебата в пленарната зала – на кратка пресконференция, дадена от него и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, която заяви, преди да му даде думата, че Европейският парламент е изцяло на страната на България и че няма оправдание за това страната да не бъде приета, след като вече е изпълнила всички условия за това. По време на кратката двустранна среща между двамата тя е заяви още, че се надява испанското председателство да намери начин да постигне съгласие между всички държави членки.

Ден по-рано Андрей Ковачев – евродепутат от ЕПП/ГЕРБ, изрази песимизъм за перспективата България и Румъния да получат зелена светлина за присъединяване към шенгенското пространство през декември, и изрази скептицизъм, че двете страни ще бъдат отделени, което отваря вратата за приемането на Румъния преди България. Основен аргумент за позицията на Ковачев е, че подобно решение би било техническо сложно за изпълнение. Ангел Джамбазки – представителят в ЕП от листата на ВМРО-БНД, пък смята, че няма технически пречки това да се случи и има вероятност Румъния да влезе в Шенген преди България.

По време на своята реч в пленарната зала, излъчвана на живо от Европейския парламент в Страсбург, Денков каза още, че в най-новата си история България е била обект на „непрекъснати опити за доминация, част от тях успешни, от страна на Руската империя и Съветския съюз“.

„За съжаление тези великоруски апетити продължават и в наши дни и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от икономическата и суровинна обвързаност на страната ни с Русия, както и от историческите и културните връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни на русофили и евроатлантици. Затова пълноправното членство на България в ЕС и НАТО е най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развитие на родината ни. Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяване към Шенген и еврозоната“, добави Денков.

Според него трябва да се намери необходимият баланс между солидарността и реалните възможности, както на отделните страни, така и на Европейския съюз като цяло.

„Бих искал да напомня, че България е изпълнила всички изисквания за приемането ѝ в Шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за нашата страна. Разбираме, че в момента самото функциониране на шенгенското споразумение е изправено пред сериозни проблеми и много страни възобновяват проверките по границите си, но не смятаме, че това може да бъде аргумент за неприемането на България и Румъния.

С нашите две държави в шенгенското пространство, границите на Европа ще са по-добре защитени, а Европа ще е по-силна“, завърши изказването си Денков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина