ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Лена Костадинова открива изложба със сътворени от нея икони в Ромфея довечера

Смирението е качество което всеки иконописец трябва да притежава , а именно за това си качество се боря със себе си всеки ден, казва художничката

Художничката Лена Костадинова открива самостоятелна изложба със сътворени от нея икони тази вечер в галерия Ромфея.  „ Смирението е качество което всеки иконописец трябва да притежава , а именно за това си качество се боря със себе си всеки ден”, казва Лена, отдадена изцяло на иконописта. Експозицията тази вечер ще открие Вихра Григорова.

„ Рисуването на икони, никога не ми е било лесно , подхождам към иконописта с много внимание,любов и уважение . При изписването на някои образи подхождам дори със страхопочитание. Едва укротявам духа си като цяло, но хвана ли четката, ставам друг човек. Вглъбявам се в работата до такава степен ,че не изпитвам нужда от нищо – не са ми нужни нито вода ,нито храна….часове наред”, споделя Лена за работата си.

„ Иконите , светците,  които изобразявам, начинът, по който ги избирам, е свързан винаги със задълбочено проучване на жития , евангелия и други книги. Светците – това са хора , прозрели Божия замисъл за себе си и успели да осъществят този замисъл в собствения си живот. За да изографисваш тези хора, достигнали до светостта, самият ти трябва да се стремиш към нея. Светостта е едно постоянно възхождане , при което се изискват много усилия. Тя  е упорит труд и вътрешно съзидание на Божия образ. Не е лесно в света, в който живеем, който сами сме създали, да достигнеш до светостта. Но стремежа го има”, допълва Лена Костадинова.

„ Иконите са изпълнени със символика. Те не само разказват история , но и са в помощ на вярващия в молитвата му. Иконата е врата към Бог. Иконописта за мен е постоянна молитва , изповед ,опознаване. Тя е отдаденост и разговор с Бог. Моето спасение.

Иначе занаятчийската част си я има избора на дърво, лепенето на лененото платно, грундирането. Аз се предържам към класическата техника  – работя с пигменти от минерален произход и яйчена емулсия , позлатата е от златни листове 23-24 карата , лакирам винаги с дамаров лак. Спазвам канона за изписване на икони и рядко си позволявам волности. Обичам да се занимавам с иконопис помага ми да осмисля живота си, не е просто работа а спасение”, казва още Лена.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина