АктуалноГрадътНовини

Архивите разказват: Как са планирали огромни паркове в Пловдив преди

24 нови училища са предвидени през 1942 година за територията, която сега няма да получи нито една нова сграда за образование

Квартали, отделени с по десетки метри зеленина един от друг. Огромни зелени клинове, докарващи свеж въздух от Родопите към центъра на града. Планиране на пътната инфраструктура от по-малките квартали към по-големи централни булеварди с разстояние за всички тях. Множество училища във всеки един от отделните квартали, предназначени за съответните жители.

Това е влизало в Общия устройствен план (ОУП) на проф. Херман Янзен от 1942-44 година. Той е създаден, тъй като изработеният 50 години по-рано от Йосиф Шнитер вече е почти изчерпан, тъй като градът се е разширил до тези граници.

Всъщност планът е особено интересен от днешна гледна точка, тъй като засяга много от териториите, които променят предназначението си и в сегашния градоустройствен план. Идеите тогава и идеите днес обаче са коренно различни.

100 милиона причини за заложената бомба в ОУП с „Отдих и култура”

Немският професор предвижда разширението на града да бъде най-вече в южна посока със създаването на голям квартал между Кючук Париж и Коматево. Развитие, идентично с предложеното в сегашния нов ОУП – нивите на юг от града да станат жилищна площ.

Въпреки, че някои политици вече начертаха паралели между двата плана, всъщност разликата е коренно противоположна. Планът от 2022 година предвижда пълно застрояване единствено с жилища. Няма територии за образование, здравеопазване и прочее. Сега съществуващите малки пътни артерии ще се превърнат в улици, които да правят връзките в застроените там квартали.

Паркове на 2 минути от всеки жител в плана преди – сега, нито един нов парк

В плана на Янзен се предвижда ясно разпределение на зоните – няколко отделни мини-квартала оформят цялата територия, южно от Кючук Париж. Всички тези квартали са отделени един от друг с огромни зелени клинове, които в посока юг са непрекъснати до Родопите. По този начин парковете ще служат за връзка за чист въздух от планината в центъра на града.

Те са разделени и в посока изток-запад със зеленина – своеобразни паркове, широки по няколко десетки метра. При това не става дума за малки междублокови градинки, детски площадки или друг тип „зеленина на хартия“, а истински големи паркове.

Жилищни сгради изникват в парка зад Братската могила с новия ОУП

Така всеки от тези 11 нови мини-квартали, южно от жп-линиите, е „прегърнат“ от такъв зелен парк. Размерите на тези мини-квартали са такива, че най-далечната точка от зеленина за всеки техен жител е около 300 метра, т.е. не повече от 2 минути пеша.

Идентично е планирането и в западна посока. Там се планират три нови квартала, които са западно от днешния бул. „Копривщица“. По същият начин три отделни квартала са отделени един от друг чрез големи зелени площи. Железопътната линия (която е планирана по на запад от сегашната) е отдалечена от жилищните части и оградена от парк. Игнорираната изцяло в момента – а и от новия ОУП – река „Дермендере“ е използвана също като парк.

Училищата – тогава се планират 24 нови училища, сега – нито едно

Според плана на Янзен се планират общо 24 нови училища за територията, южно от жп-линиите. В сегашния устройствен план не се предвидва нито едно кътче територия за образование и сега съществуващите училища и сграден фонд ще трябва да някак да поемат всички тези хиляди нови жители.

Цифрата може да звучи шокиращо, но е факт. Всеки от мини-кварталите има по няколко собствени училища, за да не се налага излишно пътуване между кварталите и натоварване на трафика за водене и прибиране на децата от школо. Всички те са разпределени достатъчно разпръснато из центъра и границите на кварталите, за да са достъпни за всички.

Според планирания брой жилища се пада сравнително по едно училище на 1000 жилища. В това отношение може да се направи сравнение с ж.р. „Тракия“, който за момента се доказва, че поне като общо планиране и достъпност до образователната инфраструктура е планиран отлично. В момента там има 4 училища, като жилищата са десетки хиляди.

Кварталите са ясно разделени от огромни зелени площи

Планът на Янзен е такъв, че тази част от града да продължи развитието от плана на Шнитер – достъпна за пешеходци среда, до която може да стигне всеки, на всяка възраст, лесно и бързо. Сравнение със сегашния ОУП няма нужда да се прави, защото в него не се предвиждат никакви нови места за образование, камо ли да се коментира разстоянието от жилищата до тях и начинът, по който едно дете може да стигне до тях.

Между всички тези зелени площи се предвижда и строителството на болница със съпътстващите здравни заведения – още нещо, което не намира място в настоящия устройствен план и за което новите жители на тези квартали ще трябва да пътуват.

Вторият градски център в южната част на града

Друг елемент, по който не може да се прави никакво сравнение между сегашния ОУП и този на Янзен, е планирането на търговската част и други обществени функции в южна посока. В настоящия план, всъщност, няма никакво такова планиране. Това разпределяне ще се случва произволно и на малки площи, а пешеходни и подобни зони изобщо няма да има, за което всички жители на новите квартали в разширения район „Южен“, ще пътуват в други квартали.

Промените в ОУП в услуга на строителите

В плана на Янзен, напротив, се планира вторичен градски център – с площад – „форум“, с главна търговска улица, широка 100 метра – половината от които  водна площ в средата, линеен парк, широк 10 метра, трамваи, пътно платно и още 10 метра зеленина с пешеходна част от другата страна. Другите 50 метра в другата посока са изцяло зелени.

Вторичният градски център – нов площад, нови търговски улици и ясно планиране

Само за сравнение – сегашният бул. „Македония“ с прилежащия парк, който има подобно планиране, е широк около 35 метра. Т.е. – трябва да си представим нещо подобно, но три пъти по-голямо – без обаче да се увеличава автомобилният трафик. Идентични, но по-малки улици има в останалите мини-квартали в „Южен“, но в по-малък мащаб.

Сравнения между плановете на Херман Янзен и сегашният ОУП не може да се правят. И днес, за съжаление, можем само да си мечтаем за едно такова смело планиране.

Още по темата четете в Експертен съвет прие новия ОУП – без Втори гребен канал и строителство на Адата.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

5 коментари

  1. И в плана на Янсен, както в по-стария на Шнитер личи европейската рационалност, трудна за възприемане у нас. Помислете, как се проектира жилищна сграда на два калкана в имот с деветоъгълна форма, с чупки подсказващи изчезнали някогашни кокошарници и навеси? Обществена зеленина? Скоро тя ще остане само в наименованията на комплексите от еднакви повтарящи се сгради, разните роял гардъни и оазиси.

  2. Това е типичен за нацистка Германия устройствен план. Всичко е голямо, помпозно, доминиращо. Колкото до училищата: планирани са 24 нови, защото е имало съвсем малко по това време. По соц. време са изградени повече от 24 училища, така че сега може би не са необходими повече, още повече, че населението стои почти на едно ниво.

    1. дали е имало еврейско училище? През 42-а евреите се разхоцдат из главната с жълти звезди на реверите, на купонна система са били, я са получавали две филии хляб, я не.

    2. На район Южен населението се е увеличило с много и ще се увеличава още. И сега родители си карат децата до Тракия например, тъй като няма места в квартала.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина