ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовини

Пловдив със свой уникален шрифт в Деня на будителите (ГАЛЕРИЯ)

Шрифтът на Пловдив е тук!

PlovdivTypeface e свободен за ползване шрифт, създаден от и за всички, които носят в сърцето си Пловдив!

Създаваме #заедно

PlovdivTypeface е първият безплатен шрифт на Пловдив, създаден на базата на почерците на неговите граждани и приятели. С появата на PlovdivTypeface през 2019 г. Пловдив отпразнува домакинството си като първата европейска столица на културата, която пише на кирилица. Процесът на създаване на богатата шрифтова фамилия е вдъхновен от характера на Пловдив – разнообразен, многопластов, толерантен и единен.

Plovdiv Script е синтезиран и обобщен образ, изведен от 4000 анализирани почеркa. Също като пловдивчани, шрифтът е топъл и ведър. Изглежда добре както в малки, така и в големи по размер изписвания. Подходящ е за кратки фрази и заглавия, презентации, брандинг, опаковки, сайтове, етикети и пожелания.

С трите си разновидности – Light, Regular и Bold, Plovdiv Display показва многопластовия характер на Пловдив. Тонът му е изискан и премерен, графиката – смела и добре балансирана. Той е правилният избор за интересни типографски композиции, запомнящи се заглавия, кратки и средно дълги текстове. Приложим както в печатни, така и в дигитални приложения.

Запазил чертите на своето шрифтово семейство, Plovdiv Sans e умерен и практичен безсерифен шрифт. Неговата мисия е да намери по-широко приложение както за професионална, така и за лична употреба. Със своите пропорции и рисунък шрифтът е чудесен избор за по-дълги текстове, табели, уеб сайтове, презентации и оформление на градската среда.

Екипът добавя два специални шрифта – Plovdiv Pictograms и Plovdiv Maina Mode, за да направим фамилията по-забавна и интересна.

Ако сте посетили Пловдив през 2019 година, най-вероятно сте виждали пиктограмите, които се превърнаха в любими символи на пловдивчани. Те са основна част от визуалната идентичност на събитията през годината на титлата. Като техни автори, решихме, че е най-логично да ги подарим на града, включвайки ги в PlovdivTypeface.

„Майна“ е дума, която със сигурност сте чували не един път в разговорите си с пловдивчани. Без да задълбаваме в произхода и историята й, Ви даваме възможността да я използвате така, както би звучала от устата на една истинска Майна. Тази функция на шрифта работи само когато пишете на кирилица.

Как да работите с тях научете ТУК!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина