АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниПод небето

Папата наруши протокола по време на придвижването си и получи дар от българските медици (ГАЛЕРИЯ)

Именикът д-р Георги Кръстев му връчи икона на Пресвета Богородица Ерусалимска

Иво Дернев

Снимки: Владимир Янев

Иконата на Пресвета Богородица Ерусалимска – дар от името на всички медици в Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив, получи Светият отец по пътя към храма в Раковски.

Папа Франциск наруши протокола по време на придвижването си до катедралата „Пресвето сърце Исусово“, където го очакваха 240 деца от всички краища на страната за първо причастие. Той се спря до мъж с малко момиченце, които му дадоха подаръка, видя репортер на Под тепето.

Оказа се, че това е именикът д-р Георги Кръстев, който е секретар на съсловната организация, а до него бе внучката му, която бе благословена от папата и получи ватикански знак с червена роза.

Ето какво сподели д-р Кръстев пред Под тепето:

„Благодарим за посланията и молитвите, които са свързани с основната ни дейност!  

В знак на благодарност правим този дар и молим за благословия на нашата дейност – лечение на заболели и пострадали и облекчаване мъките на страдащите.

Молим за успех на всички лекари в България и по света. За българския народ, независимо от вероизповедание и етническа принадлежност.“

Д-р Кръстев разказа и за реакцията на папа Франциск. По думите му, той се поклонил и сложил ръка на главата му. „ Много се изненада като видя иконата, но усети посланието и се обърна към неговите хора от протокола да я вземат. Два пъти ме докосна по главата и направи един знак на Ватикана. А хората му дадоха червена роза на внучката ми.“

Както и при папа Йоан Павел Втори около него се чувства една по-специална енергия, атмосфера, сподели д-р Георги Кръстев.

Лекарят смята, че посланията на папата горе-долу се приобщават към Хипократовата клетва. „Първо-мир и просперитет за хората. Второ-той демонстрира нещо много ценно: призна, че България е дала много неща на Европа и не случайно сме медиатор и посланик на култура и друга ценностна система.“

Папа Франциск пристигна в Раковски – католическата столица на България днес преди обяд. Той слезе от своя папамобил и пред катедралната църквата в градчето приветства хората. На път за храма се спираше пред миряните, поздравяваше и благославяше множеството.

Хората му отвръщаха с „Viva Papa“ и скандираха името му. Те го посрещнаха с усмивки, знамена и протегнати ръце.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина