ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотЗабавлениеНовини

Стартира 48-часов маратон за създаване на игри Plovdiv game jam

Техническият университет – филиал Пловдив поема домакинство на кръг от световния маратон за създаване на електронни и настолни игри. Пловдивското състезание носи името на града ни –  Plovdiv game jam, а световните игри се наричат  Global game jam. За мащаба на световния маратон говорят участниците в него, както и броят на създадените игри – през 2018 година са се състезавали 8600 отбора от 108 страни в света. За 48 часа, колкото е времето на  маратона, са създадени 8600 игри.  Досега в света е имало 10 маратона, а в Пловдив ще бъде за шести път. Стартът на  Plovdiv game jam е на 25 януари, а единственият победител, който се избира от публиката на маратона и от самите участници в него ще стане известен на 27 януари.

Кой участва?

Състезават се ученици, студенти, професионални програмисти, аматьори – всички  с обща страст създаване на игри. Сутринта на 25 януари се регистрират участници, които вече са го направили през платформата на Plovdiv game jam. Още в началото на седмицата има 60 заявки за участие, но практиката показва, че в маратона се състезават около 100-110 млади хора, които търсят специална изява. За първи път 25% от състезателите са жени, но по традиция повечето са мъжете, които играят и създават игри.  Обикновено пикът на записване е през последните 2 часа, преди да бъде затворена  платформата на Plovdiv game jam. Много често отборите, които са се формирали миналата година се връщат и искат да се състезават отново. Състезанието си има изявени маратонци, които постоянно идват тук и с тях идват и нови хора.

„Предимство в маратона са уменията по програмиране или по дизайн. Но съм виждала как идват хора с идеи, които не рисуват и не програмират, но задават концепция. А някои са просто добри играчи на компютърни игри.“ – казва Елена Къндева, член на организационния екип на маратона. Тя е студент 3 курс по специалността „Електроника“ в ТУ – филиал Пловдив и член на Студентския съвет на вуза.  Нейната преценка е, че Техническият университет – филиал Пловдив дава огромната помощ като предоставя безвъзмездно място за събитието. Защото е много е трудно да се съберат 100 съмишленици в подходящо място – с големи лекционни зали, с много бърз интернет. „Ние ще бъдем в аулата на Техническия университет – филиал Пловдив. По време на Plovdiv game jam сме поканили лектори, които ще представят теми на  game jam,” каза Елена Къндева.

Организаторите подкрепят идеята отборите да не са сформирани преди състезанието. „По-интересно е да работиш с хора, които не познаваш. И които имат различни интереси и възможности – един дава идея и рисува, друг качва рисунката на екран и я кара да мърда, трети – да оформя софтуера.“ – обяснява третокурсничката от Техническия университет – филиал Пловдив.

Правилата:

Правило №1 – забавлявай се. Защото  Global game jam не е точно състезание, но състезателен дух не липсва. Наградата – просто ставаш първи в област, в която най-добрите се познават лично. Няма чек, но има публикация в сайта на  Global game jam, а това вече е световно признание.

В състезанието се допускат външни консултанти. Иначе казано – питай когото си искаш, важен е резултатът. Нещо повече: винаги можеш да се обърнеш за съвет към главните спонсори от фирма Repulse по време на състезанието, а те са професионалисти в разработката на електронни игри.

Носи си настолния компютър и монитора /или лап топ/, плюс спалния чувал, плюс термос с чай или кафе. Отдели си време за свързване с интернет в аулата на Техническия университет.

Темата на играта се обявява на старта и тя е еднаква за всички участници в световния маратон Global game jam. Ето последните пет теми, по които се е провеждало състезането: 2018 година темата е „Трансмисия“ /Предаване/, 2017 година – „Вълни“, 2015 година – „Какво ще правим сега?“, 2014 година  – „Ние не виждаме нещата такива, каквито са, а такива, каквито сме ние“.

Проф. Въльо Николов споделя: „За нас е важно да поощрим и нашите студенти, и млади хора от Пловдив, да се занимават с програмиране, с компютърен дизайн. Затова от шест години предоставяме на участниците в Plovdiv game jam нашите най-големи аудитории. Състезанието научава бъдещите специалисти да работят в екип и да решават нестандартни задачи, изискващи нестандартно мислене. А това са ценни качества, които ще им служат в кариерното развитие.“

Състезанието е подкрепено и от софтуерни фирми, които тук намират възможност да видят потенциални специалисти, които да привлекат на работа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина