ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Марта Джамбазова: Хората във фирмата трябва да знаят, че те са важните

„Уважение трябва да има без значение от йерархията. Човекът, който стои на върха в йерархията трябва да уважава всички по веригата.“

„Това, от което служителите се нуждаят – да знаят какво се случва и какво предстои. А това се отразява и на тяхната ангажираност“

Соня Попова

Представяме ви Марта Джамбазова – работи в отдел „Човешки ресурси“ на „ТЕД-БЕД“ ЕАД , трето поколение в семейната фирма, член на Новата генерация в Сдружението с нестопанска цел „Бизнесът за Пловдив“. Възпитаник на Образцовата математическа гимназия в Пловдив, има бакалавърска степен по икономика от Durham University. Всяка лятна ваканция е събирала опит в различни звена на семейния бизнес.

“Исках да натрупам опит в различните звена, за да познавам бизнеса в детайли. Решението магистратурата ми да бъде  дистанционна отново в Дърам се оказа добър избор, защото ученето се случва по съвсем друг начин, когато можеш на момента да приложиш, да пробваш и да разбереш как теорията се отнася към реалността. Записах обща специалност – „Мениджмънт“, и  всяка курсова работа фокусирах върху аспекти от нашия бизнес. През този период събирах опит в различни отдели в нашите фирми. Започнала съм от продавач консултант на матраци, а по-късно и на керамични плочки и продукти за банята.“

Преминава през, маркетинг, международни продажби, покупки. Намира призванието си когато стъпва в отдел Човешки ресурси. Ентусиазирана, мотивирана , добронамерена. Различна. Днес отваряме вратата към работния ритъм на Марта.

Малко са хората, които не познават марката ТЕД, а какво е било началото?

Фирмата е създадена преди 30 години, като започва със строителство.  През 95-та стартира производството на матраци, в стая под наем от 15 квадрата. Хората бързо харесват това, което предлагаме и така нещата се завъртат. С натрупването на повече информация и опит сега предлагаме различни и уникални само за нашата компания продукти. Патентовали сме различни технологии, в рамките на фирмите в холдинг ТЕД Кепитал, които подобряват живота на хората, обединявайки всички дейности в семейството на ТЕД – строителство, търговия с матраци и продукти за банята, производство на матраци, машини, пружини.

Вярваме, че развитие без инвестиции и иновации няма. През 2019-а  работим с над 35 държави на 5 континента. Не си поставяме ограничения за това, което можем да постигнем. Имаме млад и ентусиазирам екип от хора, които мечтаят с нас.

Как стигна да идеята, че призванието ти е отдел човешки ресурси?

Винаги съм имала някакво влечение към това как се мотивират хората, как да са ангажирани в работата си. По време на летните ми стажове забелязах различна атмосфера в различните фирми в холдинга. Това събуди въпросите защо хората се чувстват различно в работата си, как различните позиции, естеството на работа и работната среда влияят върху ангажираността на служителите. Започнах да се замислям как отношенията в йерархията се отразяват върху работата на служителите. Какви са разликите в различните колективи. По време на магистратурата ми много държах да запиша „Управление на човешките ресурси“. Този предмет беше чудесно допълнение към темата „Организационно поведение“, която също изучавах с интерес. Това, което се учи в тези дисциплини има елементите , които се случват във всяка фирма – организационна култура, микроклимат, мотивация на служителите. Това са елементи, които всяка една фирма има, но трябва да ги разпознае, да ги организира и да ги сподели с екипа. Да ги превърне в инструмент за мотивация хората. По време на промяната на нашата концепция и брандиране видях интересна потенциална тема за дисертацията си. Когато дойде моментът, направих серия от интервюта и се получи нещо интересно и много ценно – получих перспектива върху това, от което служителите се нуждаят – да знаят какво се случва и какво предстои. А това се отразява и на тяхната ангажираност. Хората искат да са част от тези промени и удовлетворението им зависи от степента, до която ги включваме в проектите.

Освен мотивираща, вътрешната комуникация всъщност е проява на уважение. Съвременния български работодател уважава ли служителите си?

Смятам, че ние уважаваме служителите си. Правихме едно проучване какво е фирмата за всеки един и думите „дом“,“ семейство“, „сигурност“ бяха доста често споменавани. Уважение трябва да има без значение от йерархията. Човекът, който стои на върха в йерархията трябва да уважава всички по веригата. В противен случай нещата няма как да се получават.

Да работиш с човешките ресурси, това е работа с ума на хората. А ние имаме някои национални негативни черти, които в момента характеризират и трудовия пазар.

Голяма част от кандидатите в момента искат да започнат работа с високо заплащане, независимо от опита и уменията, които предлагат насреща. Младите кадри са нетърпеливи да получат желаната заплата, но е важно да знаят, че това изисква време, в което да се придобие опит, да се повиши квалификацията.

Имате ли стажантски програми?

В момента сме в процес на разработване на всеобхватна стажантска програма. Работим с  Професионалната гимназията по дървообработване в Пловдив в направление дуално обучение. Покрай този проект имаме и стажанти, които идват за летните месеци и се включват в работния процес.  Искаме да направим програми, които да позволяват на студенти да придобиват опит в реална работна среда. Сътрудничим си с Лесотехническия университет в София. Вярваме, че качествени кадри могат и трябва да бъдат обучавани и развивани от работодателите, тъй като рядко можем да намерим кандидат с точната квалификация, от която се нуждаем.

Марта, като разговарям с теб усещам всеотдайност към работата и много топло отношение към хората. Това ли е твоят почерк във фирмата?

Това ще го кажат други хора. Чувствам удовлетворение, когато виждам, че нещо се променя благодарение на моите усилия. Усмивките на хората ни ме навеждат на мисълта, че съм на прав път. Стремежът ми е да намирам начини да подобрявам условията, в които работят хората ни ежедневно. Стремим се да поддържаме разнообразието сред служителите ни, не дискриминираме и се стараем да не пропуснем подходящ кандидат за работа при нас, дори други фирми да не са го наемали по различни субективни фактори.

Имате ли второ поколение служители?

Да, имаме. Имаме и служители, които са тук от повече от 15 години. Това за нас е причина за гордост, и разбира се признателност към хората, които година след година продължават да бъдат част от фирмата.

Имате етичен кодекс от 2009 година, нетипично за частна компания, особено тогава.

Да. Сега го осъвременяваме. ТЕД се променя и хората във фирмата се променят. Мисията ни продължава да бъде да доставяме качествен сън на клиентите  си, но обхватът ни се промени, съответно визията и целите също са различни.

Марта, ти си трето поколение в този бизнес. Отглеждаш и  четвърто – имаш син.

Да, имам прекрасен син. Отглеждаме го с любов и всеотдайност. Вярваме, че всяко дете се ражда с неограничен потенциал, който родителите са длъжни да развият и всичко, което правим е подчинено на това разбиране. Търсим ежедневни възможности да научава нови и нови неща, да пробва, да се учи. Залагаме изключително много на физическата активност, която е от голямо значение в тези ранни години. Плуването е част от живота му откакто стана на три месеца. Вярваме, че децата трябва да пътуват и да опознават света. Това, че няма да помни ясно е факт, но емоцията и впечатленията от пътуването оставят траен отпечатък. Ние със сестра ми също много сме пътували и това ни е създало навици и самостоятелност, които ни помагат да се справяме с живота.

Искам да го науча да е добър човек, да е осъзнат, да е трудолюбив и отговорен, да не се страхува да пробва, да е любопитен и ученолюбив.Говорим му и обясняваме всичко. Сега вече не е монолог, а диалог. Той пита много, знае много и докато не му обясниш няма да спре да пита. И му обясняваме реално, без залъгване. Всичко това му помага да разбира себе си и околните. А това е много ценно и необходимо умение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Който има роднина владика, го наместват като HR Директор, без ден трудов стаж като такъв. Ами хайде гордейте се, че сте част от шуробаджаншкия екип. То като се замисля, това не е единствения ръководен кадър с протекцията на роднината владика!

  2. Госпожо Джамжазова,

    Това което сте казала са едни сладки приказки и заучени фрази. Точно Вие запопвайте да давате пример за тива, което сте описали, а не бъдете голословна и не рекламирайте напразно ценности, които не притежавате! Смешна българска реалност. Защо не споделите как Ви назначиха на тази позиция и дали имате един ден трудов стаж в ЧР преди това.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина