ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Местният парламент обяви война на нездравословното хранене в училище

Общинският съвет на Пловдив отвори фронт срещу начина, по който се хранят децата в яслите, градините и училищата с взето решение на днешното си редовно заседание. Съветниците гласуване отпадане от дневния ред точки за отдаване под наем на столове в пловдивски училища, след проведен публичен търг, в който победител е компанията на бизнесмена Георги Цанков „Фууд деливъри“.

Причината за решението са скандални публикации в медиите за некачествени храни, такива с подменени етикети и изтекъл срок на годност, доставяни от същата фирма. Те доведоха до редица проверки срещу дружеството, които още не са приключили, а това накара съветниците да преосмислят дали да позволят компанията на Цанков да зарежда още няколко училищни стола в града.

Темата отвори Яна Димитрова от „Браво Пловдив“, която по една от точките по казуса за училище „Петко Р. Славейков“ предложи на колегите си да гласуват „против“ решението на конкурсната комисия и да се прекрати тръжната процедура, с цел да се премине към следваща. Предложението ѝ се прие от кмета Костадин Димитров, но предизвика смут сред голяма част от съветниците, които се запитаха дали, така формулирано то отговаря на законовите изисквания.

Цялата точка не мина, тъй като в залата не се събра кворум заради факта, че голяма част от новите старейшини в местния парламент се чудеха какво точно се случва и как да реагират, така че не успяха да гласуват.

Последва още една точка със същото предложение, касаеща столовата на друго учебно заведение. Яна Димитрова отново излезе на трибуната и призова съветниците да не позволят въпросната фирма да вземе столовата.

„Когато имаме компрометиран участник, спечелил търга, когато здравето на децата ни е застрашено, а срещу него се водят множество проверки, преди да бъда юрист и да гледам законовата рамка на нещата, аз съм човек“, обясни Маринова и пак предложи отпадане на точката и прекратяване на тръжната процедура.

Тя призова колегите си да оставят директорите на детските и учебни заведения да си вършат работата адекватно, така че децата ни да се хранят здравословно.

Съветниците коментират как да излязат от ситуацията с храната за учениците

Веднага след това местният парламент излезе в почивка, за да реши как да постъпи.

След края ѝ Веселина Александрова от коалиция ПП-ДБ предложи точката да отпадне от дневния ред, за да може да се проучи как законово да се случат нещата и да стане така, че децата на Пловдив да се хранят добре, а казусът да не влиза в съда.

С това си решение обаче на практика ОбС размаха сериозно пръст на доставчиците на тези услуги и конкретно на дружеството на бизнесмена Георги Цанков, което даде повод за скандалните публикации.

Припомняме, че тръжните процедури за столовете във въпросните школа се случиха преди излезлите сигнали в медиите.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина