Под лупа

Дани Каназирева депозира оставката си пред Съюза на издателите в България

Image title
Дани Каназирева  внесе пред главния редактор на в „Дневен Труд” и председател на Съюза на издателите в България г-н Тошо Тошев своята оставка като общински съветник. Изключената от ПП ГЕРБ Каназирева депозира оставката си, подписана от самата нея и адресирана чрез председателя на Общинския съвет на Пловдив Илко Илиев до Общинската избирателна комисия в Пловдив, на основание чл. 30, ал. 4, т. 3 от Закона за местното самоуправление и местна администрация. Каназирева предостави правото на председателя на Съюза на издателите в България да внесе оставката й в Общинската избирателна комисия, ако се установят нарушения в работата й като общински съветник.
В отворено писмо до медиите, придружаващо оставката й,  Дани Каназирева заяви:
„През изминалата седмица около моето изключване от ПП ГЕРБ, морала ми и моите „лични и користни цели”, както и оставката ми от Общинския съвет, се разигра истински спектакъл с участието на известни лица от политическия театър”. Обвиненията от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и от ръководството на ГЕРБ тя формулира така:
Дани Каназирева е нанесла по-големи вреди от Лъчезар Иванов на ПП ГЕРБ.
Дани Каназирева не е морална, защото е обещала да връчи оставката си на г-н Бойко Борисов след два дни.
Дани Каназирева е никому неизвестна личност, преди да влезе в ПП ГЕРБ.
„Гьобелс е казал, че „Една лъжа, изречена сто пъти, става истина”. Този прийом за разчистване на политически сметки, за съжаление често се използва в България. Затова смятам, че трябва да дам няколко обяснения, но не на политиците, а на хората и медиите, които са коректив на общественото мнение и  са четвърта власт в  България” , заяви Каназирева в писмото си до Съюза на издателите.
 Тя е категорична, че до този момент никой от Изпълнителната комисия на ГЕРБ или който и да е друг, не е предоставил факти, че Дани Каназирева е  „уронила престижа на ГЕРБ и е защитавала лични и користни цели”. „За една седмица дебати по моята личност, не получих нито едно доказателство от никъде за някакво мое прегрешение. Как да защитя името си от мненията, че съм непочтена и некоректна и да отговаря на съмненията, които представителите на ГЕРБ посяха в обществото? Къде са вредите, като аз не заемам пост в изпълнителната власт, както и членове на моето семейство, нито съм съдействала някой да заеме подобен пост”, се казва в обръщението на Каназирева.
Тя определи и като манипулация на общественото мнение  изказването, че е дала обещание пред Бойко Борисов до два дни да подаде оставка от Общинския съвет. „Думите, които казах пред ИК, бяха: „Ще обсъдя решението си със семейството си, и ако реша, то ще я дам единствено на г-н Борисов.”. Обаче си поставих въпроса: „Подават оставка виновните!”. Аз не съм светица, но нито с едно свое действие не съм нарушила принципите и морала. Доказателство е цялата ми обществена дейност, която е публична и за нея има доказателства – гласуванията ми в Общинския съвет, внесените от мен предложения, становища и сигнали. Всеки може да направи проверка какво съм направила като общински съветник. А публичните ми изявления също са известни и всеки може да си направи извод доколко засягат морала и политиката на ГЕРБ” , заявява още Дани Каназирева.
Относно обвиненията, че поста си го дължи на ПП ГЕРБ и са я познавали  „100-150 души” , преди да попадне в листата за общински съветници, Каназирева заявява: „Колко хора познаваха членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, преди да застанат до г-н Бойко Борисов, когато му носеха папките и му отваряха вратите? Колко? На кого бяхме чували името преди това? Всеки, с изключение на монарсите, се ражда еднакво неизвестен и дължи своето издигане на късмета, труда си или на някого. Но от основна важност е и с какво ти си успял да допринесеш за дадената кауза и какво лично си направил, за да заслужиш шанса, който ти е даден. Смятам, че моята обществена работа е отговор на този въпрос. Изпълнителната комисия търси хора по места, използва техния труд и експертно мнение и в един момент, когато станат неудобни, ги изхвърля”.
„По професия съм адвокат и като такава имам професионални отношения с хора от целия политически спектър, НО НИКОГА НЕ БЪРКАМ ПОЛИТИЧЕСКОТО С ПРОФЕСИОНАЛНОТО АНГАЖИРАНЕ! Така, че взех решение да връча оставката си на представител на независимите медии в България. С голямо учудване констатирам обвинения от ИК за този мой акт. Нима и те не отсъдиха в случая с Лъчезар Иванов, че най-голямото му провинение е натиска върху медиите?! Основната ценност на демокрацията са свободата на словото и печата и медиите са тези, които следят за спазването на обществения договор между държавата и гражданите”, заявява в отвореното си писмо Дани Каназирева.
„Връчвам днес оставката си на една една институция, в качеството й на четвърта власт, коректив на общественото мнение в лицето на   главния редактор на в. „Дневен Труд” Тошо Тошев, като председател на Съюза на издателите в България. И задавам  въпроса: „Може ли колективен партиен орган, в който властват партийни зависимости и лични обвързаности, да произнася морални и етични присъди? И то срещу правото свободно да изразяваш мнение и гражданска позиция”. Аз ще продължа да отстоявам принципите за открито управление, за честност и почтеност пред избирателите”.
Пловдивският общински съветник Дани Каназирева изрази надежда,  това да се превърне в модел и за други политици, тъй като странно защо никой от законодателната власт няма волята и желанието да облече в законова форма отзоваването на „народните избраници” и по този начин да се реши сложния въпрос за морала в политиката. И това отзоваване да не става от партийните централи, които превръщат политиците в послушни марионетки. „Всички политици носят само една отговорност – пред хората, които са ги избрали, защото това са граждани, а не електорат!” каза в заключение бившият член на ПП ГЕРБ и общински съветник от Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина