ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБългарияВластГрадътНовини

Водоснабдяването на Пловдив и региона става приоритет за държавата

Проектът за каскада „Доспат – Въча“ ще бъде обявен за обект от национално значение със акт на Министерски съвет, обяви регионалният министър Шишков – ВИДЕО

Водоснабдяването на Пловдивска област и част от Хасковска, от каскадата „Доспат – Въча“ ще бъде обявено за обект от национално значение. Това съобщи служебният регионален министър арх. Иван Шишков днес в Пловдив. Той присъства на работната среща в сградата на Областната администрация, на която участваха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Шушков, областният управител Ангел Стоев, колегата му на Хасковска област Красимир Ангелов, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, изпълнителния директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева и ръководствата на ВиК – дружествата в двата града.

Под тепето ви предаде на живо брифинга след срещата в страницата на медията в социалната мрежа Facebook.

Държавата трябва да застане чисто процедурно зад този проект, защото са ангажирани много министерства – на регионалното развитие, на околната среда и водите, на енергетиката. Прави го служебният кабинет, за да даде хоризонт за следващия редовен кабинет и за хората да има сигурност, че в обозримо бъдеще ще се случи“ – коментира министър Шишков.

Той подчерта, че темата за водоснабдяването на региона от язовир „Въча“ стои на масата почти 40 години, като през тях са свършени доста неща, но проблемите са много и досега е работено на парче.

По процедура това ще се случи с акт на Министерски съвет.

Необходимостта е належаща, защото качеството на водата се влошава, става все по-близко до негодна за пиене, а съоръженията са на границите на своя живот. В Хасково водата е замърсена с уран, манган и нитрати„, заяви областният управител на Пловдив.

Ангел Стоев припомни, проектът предвижда водата от каскадата да достига до град Пловдив и 40 населени места в областта, както и да обхване все по-разширяващите се индустриални зони и част от Хасковска област. 

До 10 дни ще бъде сформирана работна група по проекта, обяви като първа стъпка арх. Шишков. В нея ще участват представители на различните министерства. След като бъдат изготвени всичките анализи, експертите от групата ще направят заданието за проектиране, включващо идейните проекти, подробните устройствени планове и цялата документация. С цел съкращаване на сроковете за предпроектното проучване ще се ползват всички досега направени анализи.

На брифинга стана ясно още, че проектът не е включва подмяната на канализационната мрежа в град Пловдив. Техническото задание ще бъде единствено за довеждащия водопровод от Въча към Пловдив.

Всички подробности по темата вижте във видеото.

Преди началото на брифинга министър Шишков връчи лично на кмета разрешителното за ползване на стадион „Христо Ботев“ – Акт 16

Акт стадион

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина