АктуалноГласовеГрадътЗелен градИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Общински съвет решава за теглене на заем за Дондуковата градина

Дали Община Пловдив да поеме дългосрочен общински дълг от Фонда за устойчиво градско развитие в размер на 3,7 милиона лева за реконструкцията на Дондуковата градина ще решава утре Общински съвет.

Предложението е на кмета и бе внесено за разглеждане часове преди сесията на местния парламент в извънреден порядък. Средствата са част от остатъка от големия общински заем, спестен от нереализирания проект за пробив на Водната палата.

Припомняме, че общината иска да пренасочи въпросните близо 10 милиона за реализацията на Дондуковата градина и зоопарка. Двата проекта бяха представени пред гражданите на обществено обсъждане, като този за първия градски парк получи „Да” от участниците на събитието, а идеята за рестарт на зоологическата градина  бе посрещната с критики.  Предложението към Общински съвет да даде съгласие за поемане на дълг от 3 730 000 лева за Дондуковата градина на кмета се мотивира именно от мненията и становищата от общественото обсъждане.

Реализирането на проекта може да стартира веднага, тъй като вече има избран изпълнител в открита процедура на район Централен и вече има сключен договор с него- „Консорциум Дондукова градина” ДЗЗД. Договорът е на обща стойност почти 3,7 милиона с ДДС.

Има и избран изпълнител за рехабилитация на улиците, които попадат в контактна зона с парка- „Цар Калоян” и „Христо Г.Данов”, както и „Шести септември”- фирмата е „Драгиев и Ко”, а стойността на договора е 717 720 лв. с ДДС.

В предложението на Здравко Димитров до местния парламент се пояснява, че индикативният срок за погасяване на кредите е 240 месеца, а гратисния период е 36 месеца. Срокът за усвояване трябва да е 31 декември 2023г. Главницата ще се погасява на 203 равни месечни вноски.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина