ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеМнения

При казуси за запрещение съдът най-често не се среща с хората с увреждания, а се ръководи само от медицински документи

Правният консултант Айлин Юмерова: Жена с интелектуално затруднение спечели дело и доказа на магистратите, че медицинският критерий не е пълно основание за поставяне на хората под запрещение

Под тепето продължава темата с правата на хора с увреждания и конкретно на деликатния момент със запрещението. Айлин Юмерова, правен консултант към Български център за нестопанско право, е една от дамите, които работи по проектозакона против запрещението.

Как се озовахте в Центъра?

Това стана по много щастлива случайност, когато видях Надя Шабани във Форум „Ключ” в София и се свързах с нея. Тя ми предложи да стана стажант в центъра, тъй като по това време все още учиш право. Тя видя, че имам интерес към неправителствения сектор, в който реално работи организацията и от тогава съм трайно тук.

От колко време работите по проектозакона против запрещението?

Български център за нестопанско право участва със своята експертиза в изработването на проекта на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа от 2014-та година– две години, след като бе ратифицирана Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН от България. През 2014 г. стартирахме една програма, наречена „Следваща стъпка”, която е партньорска програма между Български център за нестопанско право, Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, Глобална инициатива в психиатрията – София и Националната организация на потребителите на психично-здравни услуги. В рамките на тази програма и чрез нейните пилотни проекти се опитваме да апробираме специални мерки за подкрепа и по-конкретно мерките за подкрепено вземане на решения в България. Осигуряването на достъп до необходимата подкрепа на хората с увреждания е предвидено в стандартите на чл. 12 от Конвенцията на ООН.

По-рано споменахте, че сте работили с почти 100 души. Бихте ли дали един пример за това как проектите влияят на хората?

Един много успешен случай е от Видин. Жена с интелектуално затруднение, поставена под пълно запрещение, успя благодарение на тези мерки, които се прилагаха в рамките на проекта. Тя придоби самочувствие с това, че може наистина сама да се справя с живота. Яви се на дело и го спечели, и отпадна запрещението – от пълно, тя вече е пълноправен, работоспособен гражданин, според българското законодателство. Тя доказа на съдиите, че медицинският критерий не е пълно основание за поставяне на хората под запрещение, защото в повечето случаи, когато се разглеждат подобен тип дела, съдиите главно се ръководят от медицинските критерии и експертизите, които получават. В повечето случаи дори не осъществяват личен контакт с тези лица, за да видят до колко тези лица са способни да се грижат за себе си и да се справят самостоятелно.

Колко хора са Ви търсили за подкрепа по подобни казуси?

Всъщност такава подкрепа се търсеше през пилотните проекти, които всяка една от партньорските организации осъществяваше. В различни места, като Ловеч, Добрич, Варна, Пловдив, различни организации започнаха да пробват тези мерки за подкрепа и ситуациите, в които имаха нужда от юридическа консултация и помощ, се обръщаха към нас. Иначе до момента поне 5 са случаите, в които хора лично са се свързвали с нас за юридическа помощ.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина