ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораМненияНовиниПод ножа

Кадър, по-силен от стотици речи

Коленичилият пред руския посланик президент засенчи празника за Деня на Съединението и на града  

Нямаше нужда от речи снощи на площад Съединение. Един кадър каза достатъчно.

Кадър, който е по-силен от стотици предварително записани или запомнени слова. Президентът на България коленичил пред руският посланик Елеонора Митрофанова, която стои зад гърба му. В Деня на Съединението, за който исторически акт Русия е била твърд противник и който се реализира с помощта от страна на Великобритания, Франция и други европейски нации. Посласниците на тези страни не присъстваха снощи. Нямаше и други западни дипломати. Представители на същия този Запад, който друг човек от кадъра – Николай Пловдивски, заклейми с лека ръка вчера в църквата „Св. Богородица”. Пред мълчаливото съгласие на добрия си приятел – същият този кмет в кадъра, който е поканил руският посланик на тържествата в Пловдив, защото така било по протокол.

Но най-вече това унижение, както го определиха много анализатори, идва във време, в което Русия води агресивна война в Украйна, а Москва обяви България за неприятелска държава. А ние сме изправени пред цивилизационен избор дали да бъдем нормална европейска държава, или ще продължим да коленичим пред агресорите в Украйна.

Ето какво написа адвокатът и бивш общински съветник от БСП Тодор Кръстев в личния си профил във Фейсбук:

Започвам да мисля, че от посолството на Руската федерация, заедно с готвачите и градинарите, са си тръгнали и специалистите по протокол. По друг начин не мога да си обясня присъствието на госпожа Митрофанова на челно място сред официалните лица, буквално зад президента Радев, на паметника на Съединението снощи. Жената е интелигентна, но не е задължително да познава историята. Това е работа на съответния протокол. В случая този на посолството. И ако си бяха свършили работата, трябваше да й препоръчат да не идва. Нещо повече – на този празник да има максимално обрано поведение, както тя, така и представители на посолството. Защото всеизвестен исторически факт е, че Русия по онова време е агресивно против Съединението. Толкова агресивно, че принуждава Сърбия да ни нападне, но като вижда, че резултат от това ще е завладяването на Белград от българската армия, упражняват натиск, който довежда до абдикацията на Александър Първи Батенберг. Ей така, за отмъщение, че е подкрепил и обявил Съединението, против волята им. Това са фактите, без значение дали ни харесват или не. И това прави присъствието на Митрофанова на празника, зад президента ни, недипломатично и странно.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

4 коментари

  1. Тъпо заглавие и заключение от единствената прилична медия в Пловдив. Ако си направите малко по-плуралистична позицията по оста САЩ-Москва, ще сте супер. Президентът, а и другите официални лица са коленичали, както е на всеки 6-ти Септември. А тази нахална рускиня, защо не е, Радев нищо не може да направи в случая. Да и бие една подсечка ли? Иначе не знам, защо още я държат тук. Тази със сигурност не работи в полза на Русия с наглото си поведение, а и е вредна и за България.

  2. Коленичилият кмет пред Херо Мустафа, спонсор на под тепето преди два дни, не е ли унижение. Какво прави на празника амер. посланник. Това не го коментираме

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина