ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЗабравеният градКултураНовини

НИНКН одобри монтирането на воден и слънчев часовник на Сахат тепе

(снимката е илюстративна)
Дължим социализация на хълма в сърцето на града и работата там продължава с видео наблюдение, осветление и розариум, обяви кметът на район “Централен
Проектът за воден и слънчев часовници на Дановия хълм вече е съгласуван в НИНКН. Това съобщи пред репортер на Под тепето кметът на район “Централен” Георги Стаменов.
Той уточни, че следва преминаване към техническата фаза на съоръженията.
Има историческа датировка, която казва, че на Сахат тепе е имало воден часовник някъде към 125 – 127 година. Течността е преливала от съд в съд и по този начин е отмервала времето, разказа райкметът.
“Репликата, която ще подготвим е по архивни данни и ще наподобява този часовник, но за съжаление, към днешна дата нямаме точен такъв експонат, за да може на 100% да го пресъздадем. Ако успеем с този проект отново ще изпълним със смисъл това наименование на тепето – Хълм на часовниците”, коментира Стаменов.
Засега има заложени частично средства за проектиране в техническата част и от там ще излезе самата стойност на проекта.
Предвижда се водният и слънчеви часовници да се монтират на най-високата площадка до телевизионната кула. “Така фонът отзад ще е Трихълмието, което е емблемата на нашия град, а и всяка една снимка и селфи до този часовник ще го показват”.
Той подчерта, че и през тази година ще продължи работата по облагородяване на хълма.
“Както знаете имаме подготвен проект за видео наблюдение с частична подмяна на осветлението, което би гарантирало сигурността. Говорим за над 52 камери, които наистина ще обхванат цялата зона, за да не се допускат вбъдеще вандалски прояви и замърсяване.”
Заедно със зам.- кмета по култура Пламен Панов и директора на драматичния театър Кръстьо Кръстев имат обща идея в източната част на хълма на двете малки поляни, които се падат непосредствено до Драмата, да бъде направен розариум със 140 вида рози.
“Както знаете през 2021-ва се навършиха 140 години от създаването на ДТ – Пловдив и изобщо на театър в България. Пловдив, като духовна столица на нашата държава, така може да почете труда на хората, които наистина дават душа на нашия град. Надяваме се, че това начинание ще бъде финансирано от Община Пловдив в рамките на тази година. Като всяка следваща година може да се добавя по един нов вид роза – символ на дълбок поклон пред всички артисти”, разказа още райкметът на “Централен”.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

5 коментари

  1. Малките драскачи тагерчета само това чакат да го нашарят. Вие не можете да опазите Сахат тепе от вандали…тръгнали сте някви „атракции“ да слагате.

  2. Това много добре за Сахат тепе! Но г-н кмете не забравяйте,
    че не си свършили работата на Бунаржика. Намерете средства
    и ремонтирайте паважа до върха! Имате закупено едно влакче
    още от Тотев,което се амортизира някъде по складовете.
    Крайно време е да го пуснете в движение! Зеленината по хълма е в окаяно състояние. Това,че Зико не Ви отпуска средства не е
    извинение! Вие сте длъжен да приключите ремонта по Бунаржика,тъй-като е във вашия район! А това,че г-н кмета
    не Ви отпуска средства за ремонта на Дондуковата градина
    работи против самия него! След две години като дойде време
    за месните избори гражданите на Пловдив,ще си кажат тежката дума! И ако тръгне влакчето то Вие имате всички
    шансове за успех! И аз Ви желая успех!

    1. Ако не се лъжа туй влакче го купи Титюка, демек прибра едни пари, а тва нещо за нищо не става. Намесен ли е някъде е ясно, че нищо няма да се случи и парите са потънали. Дано отпуснат пари на сегашния, има добри идеи.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина