ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Детските игри от миналото

През 1905 г. населението под тепетата наброявало 45 000 души, уличното движение било слабо, без голям брой автомобили, камиони, тролейбуси и мотори. Затова и малчуганите се оставяли да играят до насита навън

В първите години на 20-и век пловдивските деца живеели в сравнително спокойна обстановка. През 1905 г. населението под тепетата наброявало 45 000 души, уличното движение било слабо, без голям брой автомобили, камиони, тролейбуси и мотори. Затова и малчуганите се оставяли да играят до насита навън. С изключение на чаршийските улици, останалите се превръщали в техен чуден свят. Виковете им огласяли и най-потулените кътчета, а популярни игри сред тях били: учуртми (хвърчила), въртележки, бягане с обръчи, джамини, челик мачка (игра с две пръчки), битки с карпузени кори, с лъкове и стрели или пък орманко биси. За целта на последната всички се нареждали едно до друго, подлагали гръб и постепенно се прескачали. Напролет пък, засядали на някоя полянка на Бунарджика и с часове играели на ножче и на ашик. Подхвърляли ножа, за да падне с острата част в земята, а който не успявал – трябвало да вади със зъби дълбоко забита клечка.

Много разпространена била и играта на стражари и апаши. Пазителите на реда и имуществото преследвали „престъпниците“ с дървени саби. Обичали много да гърмят и с бомбички, които подготвяли с бертолетова сол и сяра и малки пистолетчета с евзи. Постепенно тази наслада от гърмежите започнала да се пренася и на възрастните, които гърмели навсякъде по улиците – кафенета, бирарии. Докато общината не ги забранила!

Битките с прашки и карпузени кори пък били придружавани с дивашки викове и крясъци. След време всички деца привикнали да викат „ура“. Тази дума била останала от руските войски през 1877-1878 г.

С наближаване на 1 март се започвали приготовления за изработване на мартениците. Правели ги като усуквали два-три вида цветни конци, без висулки, украшения, тенекийки. Всеки я свалял, когато видел щъркел. Прибирал я под камък, а на четиридесетия ден поглеждал какво имало под камъка и така се гадаело какъв ще е късметът през годината.

Целият текст четете в LOST IN PLOVDIV

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина