АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

„Парите нямат идеологически оттенък”

Сега на ход в защита на обществения интерес в казуса с панаира са министерството на икономиката и областният управител на Варна

Георги Гергов празнува днес. Дори без официален повод, бившият градски и областен лидер на БСП получи меко казано щедър подарък от Община Варна- 16 314 400 акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на “Международен панаир Пловдив” АД. Днес местният парламент в морската столица прие с гласовете на ГЕРБ-СДС дяловете на Варна в една от емблемите на Пловдив да бъдат апортирани в дружеството „Пълдин Туринвест”, след което Гергов увеличава влиянието си в панаира от 50.3% на 79.3% и ще може сам да решава какво да прави с активите. Прави го и досега- продаде куп имоти от смесеното дружество, без дори да информира съдружниците си от Община Пловдив. От там пък запазват гробовно мълчание по повод новината от днес. Запазиха го и при продажбата на имотите в Стария град. Ще продължат да го правят дори ако Гергов започне да разпродава парче по парче панаирното градче- царе са в мълчанието.

Не мълчат обаче от опозицията в пловдивския общински съвет.

„ Съветниците от БСП във Варна гласуваха против това решение, въпреки че Гергов е виден техен бивш член, а уж противоположната по идеология партия ГЕРБ гласува За. Парите нямат идеологически оттенък. И както казва Гергов в една ваша статия „Продал съм имота на фирма, както всеки един имот. Има ли човек с пари да плаща, продавам ги” . Дали да очакваме това да се случи и с Пловдивския панаир”, пита се общинският съветник от Демократична България Веселина Александрова.

Тя подчертава, че да се стигне до продажба на активи от панаира обаче има още много време и юридически ходове на институциите.

„ С това решение с 28 гласа акциите са апортирани. От тук има няколко съображения за незаконосъобразност, които бяха изложени и по време на дебатите, и министър Визиева е изложила в писмото си до Общински съвет- Варна. Въпреки тези доводи решението бе взето. От тук след като са налични тези съображения на ход е областният управител на Варна, който може да върне решението или да обжалва същото пред административен съд. Министърът на икономиката също може като заинтересовано лице да обжалва решението пред съда. А министърът е такова лице в качеството си на представляващ държавата, чийто интерес е накърнен от неизпълнението на решението през 2017г. и сегашното му игнориране с днешното решение. Очаквам настоящият служебен министър на икономиката и бъдещият такъв в името на обществения интерес да предприемат съвместни действия по подготвяне процедурата за обжалване, която да бъде изпълнена от действащия министър. Очаквам и областният управител паралелно да се възползва от дадените от закона му правомощията. Тук може да се намеси и прокуратурата”, обобщи вариантите Александрова.

Тя добави, че да се стигне до хипотезата „парцелиране и продажба” на панаира, има много процедурно време и следва санкция на общински съвет. В момента панаирното градче е терен за обществено обслужващи дейности и е един цял парцел.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Вестник Марица се оказа слугинска медия на другаря Гергов. Вестник Марица забрани коментарите под статията за прехвърлянето на акциите на Община Варна на Георги Гергов. Това е падение за вестника и главния му редактор. Те работят за Гергов, не за Пловдив. Бойкот на Марица!

  2. В затвора , всички по веригата , като почнеш от Чомаков и приключиш с тая свиня! Това е емблема на Града! Даваше хляб на целия град! Сега какво, ще го застрои с поредното Гето или продаде като парцел?!!! народе???

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина