ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Бунарджика почерня за честването на Трети март дори в дъжда

Близо 2 хиляди души се качиха на Бунарджика, за да честват 136 години от Освобождението на България от турско робство днес по обяд. И дъждът не спря пловдивчани, които искаха да положат цветя под паметника на Цар освободител Александър II, да развеят родния трибагреник и да коленичат в памет на всички, дали живота си за свободата. Днес най-много ни трябват вяра и воля, че можем да продължим напред и с вглеждане в миналото да не забравяме историята, каза в словото си председателят на фондация „Балкански културен форум“ Любозар Фратев. Много официални лица, военни, духовници застанаха мирно пред подвига на героите от Руско- турската освободителна война. Вяха се и руски знамена, видяха се и украински символики. Цветя пред паметника на Александър II положиха и представителите на украинската диаспора у нас, които се прекръстиха пред медиите за мирно решаване на кризата в родината им. Историята е затова- да помним и да не повтаряме грешките. Свободата на хората е най-ценното- не трябва никога да не забравяме, коментираха от украинската общност под тепетата.

Тук съм, тъй като исках сина ми да усети празника, да развее трикольора. Защото ще му е за последен път в следващите години. Решихме да търсим късмета си в чужбина със семейството ми. Нямаме избор. Това е най-страшното. Заминаваме за Австрия, а много други млади хора около мен правят същото. Това е най-тревожното и върху това онези, строените в костюми горе трябва да се замислят, каза тъжно младата майка Пепи, качила със сина си Бунарджика за Трети март.

Имаше и протестъри, и политически дефилета пред камерите. Погледите събраха отново ентусиастите от клуб Родолюбие, които за пореден път дефилираха в автентични оръжия от Руско-турската война. Единение, нищо друго не можем да си пожелаем. Обединение на тази разделена нация, казаха на върха те.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина