ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Пловдив е в топ 50 на умните градове с иновации в образованието

Снимки: Виктория Райкова

Община Пловдив бе отличена с престижната американска награда „Smart50“ на Smart Cities Connect, Smart Cities Connect Foundation и US Ignite късно в понеделник. Всяка година тя се връчва на 50-те най-иновативни и трансформиращи местните общности проекти в света. Това е поредното признание, което градът ни получава за успешната дигитализацията на образованието.

Кандидатурата на Община Пловдив бе фокусирана върху внедряването, ползите и успехите на метода „1:1“ в общинските училища. Отличният проект е втори етап от внедряването на облачни технологии във всички училища. В паралелките „1:1“ всеки ученик и учител разполага с  персонален лаптоп адаптиран за образователни нужди. На практика в класовете няма учебници и тетрадки и целият учебен процес – материали, работата в клас, домашни, групова работа и други, се осъществяват в защитена среда във виртуалното пространство. „1:1“ е образователен проект, който съдържа всички елементи на съвременните технологии и който помага на децата да усвоят важни дигитални умения като сигурно използване на интернет, дигитална култура, ползване на онлайн ресурси, работа с различни устройства, критично мислене и други.

„Тази награда е голямо признание за общинските политики в областта на образованието, за самите училища и най-вече за учителите. От 2016 г. извървяхме дълъг път по дигитализацията и въвеждането на облачни системи във всяко едно училище“, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов. Той допълни, че проектът „1:1“ обхваща 21 класа в 9 училища като на есен се очаква паралелките да са вече над 60 в повече от 15 училища. „Наградата е голям стимул за стотиците учители, които работят активно по осъвременяването на образователния процес и въвеждането на смислени технологии“, подчерта Стоянов.

Журито на „Smart50“ оцени високо положените усилия за  учебния процес чрез използването на съвременни технологии и иновативни методи за преподаване като “проектно-базирано обучение”. В началото на пандемията пловдивските училища бяха много по-подготвени от средното ниво за страната заради дългогодишната си работа с облачни платформи и вече дигитализирания образователен процес.

Наградата „Smart 50 Awards2021“ отразява 50-те най-добри проекта за умни градове през годината като отличава постигнати реални резултати в местните общности. Компания в международната класация на Пловдив правят Токио, Сан Франциско, Канзас, Тампа, Хонконг, Монреал, У̀мео, Хайфа и други градове от САЩ, Канада, Германия, Швеция, Китай, Чили, Япония, Израел и Испания.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. А бе, смешник , Що не кажеш как извихте ръцете на родителите в руската да купят лаптопи за по 1000 лв? В целия свят се работи с всички видове лаптопи и айпади по тази програма 1:1, само ти и някой директори в пловдив умирате да съдерете кожата на родителя!!!що не ги за платихте по някоя евро програма ??? Щото няма да има за джоба ти, нали???

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина