ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Прокурори на мълчалив протест пред сградата на държавното обвинение в Пловдив

Прокурори, следователи и съдебни служители от зоната на Апелативна прокуратура излязоха на мълчалив протест пред сградата на държавното обвинение в Пловдив днес. Чрез мълчание те изразиха своя позиция за приетите на първо четене от парламентарната правна комисия промени в Закона за съдебната власт и Наказателно -процесуалния кодекс, които предвиждат закриване на специализираните структури. Според прокурорите това е посагателство върху независимостта им. Мълчание запазиха окръжните и районните прокуратури в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.

„Заставаме тук днес, за да изразим мълчаливото си несъгласие против нарушаване на принципите на разделение на властта и заради опитите за политически вмешателство в засега независимата Съдебна власт, целящи фактическото изваждане на прокуратурата от съдебната власт, което няма да доведе до повече независимост, а точно обратното“, заяви зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева.

Според позиция на двете специализирани прокуратури, промените в голямата си част противоречат на Конституцията, защото Конституционният съд вече е казал, че тези структури не са извънредни по своите функции. „Дали желанието на политиците за закриването на специализираните органи на съдебна власт не се дължи на резултатите от тяхната работа и не обслужва ли чужди интереси или такива на организирани престъпни групи?“, пипат специализираните прокурори.

„Независимостта е принцип на правовата държава. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено условията за свободно от натиск решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет гарантира тяхната независимост при извършване на служебните им действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване. Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет“ пише в позицията на двете специализирани прокуратури.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Събарянето на държавността започва с хаос и разтуряне на институциите. ДПС става фактор, който никой вече няма да може да заобиколи. Ашколсун, другари! Машала!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина