ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеКултураМненияНовини

„Това тук е представителна витрина не само за България, но и за света”

Посланик Херо Мустафа: Базиликата е един образец за начина, по който България и Америка могат да работят заедно, ръка за ръка

„ Толкова съм горда и благодарна за партньорството, което имахме с общината, с Министерството на културата и правителството на България. Това, което виждаме тук, е представителна витрина не само за България, но и за света”, каза след първия пълен тур в Епископската базилика на Филипопол президентът на фондация Америка за България Нанси Шилър. Тя тръгна по стъпките на историята в изключителния обект заедно с американския посланик Херо Мустафа , кмета Здравко Димитров и предшественика му Иван Тотев, водени от реставратора доц. Елена Кантарева и директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Богомил Грозев.

„ България има толкова богата история и култура, а тази Базилика е още едно доказателство за това, с което разполага страната. Това е един образец за начина, по който България и Америка могат да работят заедно, ръка за ръка”, каза американският посланик Херо Мустафа.

„ Благодаря на съвместното сътрудничество, благодарение на което стана възможно този музей да бъде открит. За да може миналото да бъде представено в бъдещето на нашите деца. Пловдив е музей под открито небе и това го виждаме на всяка една крачка. Благодаря на Америка за България и на всички, които работеха за реализирането на този проект”, отбеляза пред медиите след тура градоначалникът Здравко Димитров.

„ Много съм развълнуван от това, което видях. Трябва да мечтаеш и да имаш силата и куража да взимаш смели решения. Защото тези решения след това ти се отблагодаряват. Това, което виждаме тук, е плод на последователност от смели решения, кураж и много експертиза. Естествено, без нашите партньори от Америка за България, които ни подкрепяха винаги в тежките моменти, а не само в оперативната работа, успяхме да стигнем до това да се гордеем с този обект и да се надяваме, че това е следващият обект на България, който може да бъде вписан в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ние работим за това и надявам се заедно с подкрепата на държавата то да се случи”, коментира бившият кмет и настоящ народен представител Иван Тотев.

Ето цялата реч на президентът на Америка за България Нанси Шилър:

В продължение на седем години работихме заедно, ръка за ръка, камъче по камъче, за да дадем нов живот на Епископската базилика на Филипопол.

Още в най-ранна възраст, моите родители ме научиха на най-важната дума „благодаря“.  Именно затова бих искала да започна днешното си слово с благодарност.

Без сътрудничеството с Община Пловдив, което започна с кмета Иван Тотев и продължи с кмета Здравко Димитров, тези цветни камъчета можеха все още да са скрити под многовековната пръст. Те и техните екипи нито за миг не отстъпиха от решимостта си да покажат на съгражданите си и света още един къс от уникалната история на България. Участието на Министерството на културата помогна за реализирането на проекта от първите му стъпки до неговото приключване. Посолството на САЩ, под ръководството на посланик Херо Мустафа и предшественика ѝ посланик Ерик Рубин, също не се поколеба в своята подкрепа. Приемете моите най-искрени благодарности.

Базиликата обедини усилията и на над 50 фирми – 48 от които са български. Техният труд, всеотдайност и въображение превърнаха Базиликата в забележителност за поколения напред.

Благодаря и на EVN. Външната детска площадка е чудесно допълнение към Базиликата и ще позволи на децата да учат докато играят.

Благодаря и на фирмите и гражданите, които „осиновиха птица“, за да подкрепят бъдещата културна програма на Базиликата. Вашата щедрост е блестящ пример за корпоративна социална отговорност и се надявам много други да последват вашия пример.

Не на последно място се обръщам към многобройните доброволци  – студенти, собственици на бизнеси, туристически гидове, представители на неправителствения сектор, магистрати, юристи, журналисти, музиканти, писатели, представители на дипломатическия корпус. Вие прекарахте хиляди часове в почистването на тоновете пръст, бурени и боклук. Без всички тези доброволци вероятно все още щяхме да копаем сред пръстта.

За първи път отидох на мястото, където преди много векове се е издигала Базиликата, през 2015 г. Бяха ми разказвали за удивителните мозайки, скрити под пластове прорасли бурени и пясък, но някак все още не можех да си представя великолепието на това древно съкровище. Докато един ден реставраторката Елена Кантарева не извади лопата и метличка и скоро пред мен се разкри цветна мозайка, изобразяваща птица. В този миг се превърнах в ентусиазиран поддръжник и доброволец за каузата. Като често към мен се присъединяваха и други членове на екипа и на Борда на директорите на Фондацията.

Но ние днес нямаше да сме тук, ако не бяха откритията и проучванията на екипите археолози начело с Елена Кесякова и впоследствие с Жени Танкова.

Като се връщам в мислите си към онзи момент преди седем години, изпитвам изключителна благодарност. Благодарна съм за доверието, което проявихте към Фондация „Америка за България“; благодарна съм за възможността да изложим пред погледа на всички богатото културно наследство на България; благодарна съм за новите приятели, с които се запознах, и завинаги ще помня тези, които преждевременно ни напуснаха; благодарна съм, че днес имаме възможността да открием Базиликата за българските граждани, а скоро и за международни посетители. Живот и здраве.

Всичко постигнатото е резултат на обединените усилия на всички партньори и местната общност. И нека заедно да направим така, че всички по света да знаят за културно-историческото богатство на България.

За мен и за колегите ми от Фондация „Америка за България“ е чест и привилегия, че  участвахме във възстановяването на Базиликата.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

Един коментар

  1. Така е, дааа хахахаха гьонсурати келяви , 2/3 от града се разпада в кал, мизерия и нищета, тези горди чобани, съвсем в духа на Партията Закрилница се разхождат като султани,,,а всъщност доста посрани.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина