ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Здравко Линкин: С новия завод искаме да стъпим на картата на цяла Европа

Добрата икономическа новина дойде от Пловдив днес. Местна компания инвестира 40 милиона лева в нов високотехнологичен завод за прозоречни системи и фасадни решения. „Интерлинк Груп“ АД стартира изграждането на супер модерното си предприятие край Пловдив, на метри от табелата на село Радиново. Председателят на Съвета на директорите Здравко Линкин на дружеството получи от министъра на икономиката Лъчезар Борисов сертификат за инвеститор Клас А, а държавата ще финансира изграждане на пътна връзка от бъдещия завод и предприятията около него с Околовръстното шосе.

“ Проектът се развива върху 186 декара терен. Тук най-вече ще наблягаме на фасадни системи, тъй като виждате новите сгради в цял свят- те със стъкла от горе до долу. Проектът е на четири етапа. Първият ще бъде завършването на 40 хиляди квадратни метра застроена площ, от които 25 хиляди квадратни метра хале с две поточни линии. Осигуряват се 150 работни места и стартирането му ще бъде в края на 2022г., ако всичко върви по план. До март 2023г., когато започва този бизнес, трябва да сме напълно готови. След това предстоят три етапа на постепенно разширяване и достигане на капацитети, нужни  да бъдем конкурентноспособни за пазарите в Европа”, обясни Здравко Линкин.

Той уточни, че в момента компанията работи основно за чужбина- 80 процента от производството се изнася.

„Сега основните ни пазари са Румъния, Сърбия, Украйна, Чехия. Вече имаме сериозни стъпки и в Германия, Полша. Надяваме се с новия завод да имаме точки на картата на цяла Европа. И ще ги имаме”, разкри амбицията си Линкин.

В цялата инвестиционна група „Технолинк Инвест”, част от която е „Интерлинк Груп“ АД, работят над 1500 човека. В холдинга влизат няколко по-големи фирми. Една от тях е „Профи Линк”, която произвежда PVC профили за прозорци, дограми, фасади и т.н.. „Те са обвързани повече с бита. Докато новото промишлено и индустриално строителство иска съвсем друг тип затваряне на фасадите и затова е новата инвестиция. Тя по никакъв начин няма да се отрази на старата. Там ръстът е видим”, каза Здравко Линкин.

В началото компанията е мислила да изгради новата си мощност в Румъния, тъй като там пазарът е значително по-голям, а Централна Европа е по-близо.

„ Оказа , че там инвестицията ще излезе по-скъпо. И земята е по-скъпа, и строителството е по-скъпо. Работната ръка там е както при нас. Затова и решихме да ни е по-близко от логистична гледна точка. Иначе управлението на самите мощности не е проблем да се случва от разстояние, тъй като говорим за много смарт фабрика. Ако този проект го бяхме правили преди пет години и преди влизането на най-новите технологии, вътре сигурно щяха да работят поне 500 човека, а не 150. Ще имаме автоматизирани линии, което за нас е най-важното, защото най-трудното нещо за нас е човешкият ресурс”, отбеляза Линкин.

„ Кризата си е криза, тя никога не отваря възможности. Просто се оказва, че строителството във време на криза бележи ръст, вие всички го виждате. И от това строителство се възползваме, защото имаме и строителна компания, която също се развива благодарение на това, че търсенето на жилища е огромно”, каза на финал бизнесменът.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина