ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБългарияГрадътЕвалаНовини

Пловдив е победител в категорията Smart City в конкурса на българските общини „Кмет на годината“ 2020

В категорията се оценяват общините, използващи умни технологии

Наградата получи зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов

Пловдив, Козлодуй и Ивайловград са победителите в категорията в категорията Smart City в конкурса на българските общини „Кмет на годината“ 2020. Във всяка от осемте категории – Кмет на годината, Кмет на гражданите, Смарт сити, Демографска политика и инвитро програми, Спорт и младежки политики, Градска среда,  Инвестиции в образователна инфраструктура и Социални мерки по време на епидемия – се връчват награди за голяма, средна и малка община, които съответно се дават на кметовете им.

В категория Смарт сити се оценяват общините, използващи умни технологии, умни светофари, смарт системи в градския транспорт, имат ново и добре изградено видеонаблюдение, улично и парково осветление, свободни зони за ползване на интернет в населените места, специално създадени мобилни приложения, дигитални карти, с добри предпоставки за развитие на бизнес, с достъп до електронни услуги, с развитие на e-община, с умни и подземни контейнери.

В рамките на две седмици граждани от цялата страна имаха възможност да гласуват в различни категории. Според сайта на организаторите 651 324 гласували тази година.

Церемонията, на която бяха обявени печелившите се състоя снощи в София Тех Парк.

Наградата получи зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов. Той заяви, че отличието силно мотивира екипа да работи още по-активно в тази посока. По думите му,  дигитализацията e процес и тeпъpвa имa oщe ĸaĸвo дa ce прави.

 „Paбoтaтa oт дистанция oтĸpи cъвceм нoви xopизoнти пpeд нac. Училищaтa ca caмo eдни oт дoбpитe пpимepи – ycпяxмe дa вдигнeм oблaчнитe тexнoлoгии. Mнoгo oт yчeбнитe зaвeдeния нaпpeдвaт бъpзo и ca нa нивoтo нa yчилищaтa oт Зaпaднa Eвpoпa“, заяви още Стоянов.

Припомняме, че Пловдив е абсолютен лидер във внедряването на облачни платформи в дистанционното обучение. Има работещи 8 000 онлайн класни стаи, а всички 52 училища са в облака.

Пловдив бе отличен и за това, че по време на епидемията предприе действия за предоставянето на повече услуги онлайн. Създаден бе и безплатен Единен телефонен номер 0800 112 32, на който гражданите в рамките на едно обаждане да могат да получат търсената от тях информация.

Според информация от пресцентъра на Общината, Пловдив е на път да стане и първият град в страната, чийто Общинския съвет ще може да заседава и гласува дистанционно. Въведената от администрацията система eGov box позволява виртуализиране на работното пространство на всеки един общински съветник, което в момента се използва при заседанията на Постоянните комисии на местния парламент. Предстои въвеждане на модул, който да позволява и защитено гласуване от разстояние, така че да може да се провеждат и онлайн и сесиите на Общинския съвет.

Още по темата:

Слагат светофарни секции за десен завой на още 8 кръстовища в Пловдив. Предстои монтиране на още 24 камери за видонаблюдение към Центъра за управление на трафика.

Броят на браковете на пловдивчани в чужбина расте. Работи се и по цифровизацията на ГРАО. Все повече хора предпочитат интернет за комуникация с администрацията.

До 2019 всички общински училища в Пловдив ще са качени на облак

Пловдивски училища в облака на финала за иновативни проекти във Виена

Пловдив е пионер по изнасяне на целия учебен процес в облака.

Снимките са илюстративни

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина